Cum ne schimbă anotimpurile somnul?
Publicat de Cosmin Meca, 28 martie 2023, 09:32
După ce trecem la ora de vară, iar zilele sunt tot mai lungi, somnul nostru suferă modificări, arată un studiu recent, iar una dintre schimbările mai puțin apreciate este aceea că dormim mai puțin.
Această modificare nu este deloc binevenită, în condițiile în care mulți dintre noi încearcă să-și adune energia pentru a se putea ridica din pat în timpul iernii. Unii chiar încearcă să amâne alarma cu câteva minute, lucru deloc surprinzător, spun oamenii de știință.
Un studiu recent arată că oamenii au nevoie de mai multe ore de somn în timpul lunilor întunecate de iarnă, spre deosebire de cele din timpul verii.
Nevoia aceasta este și mai apăsătoare în rândul celor care locuiesc la oraș, unde lumina artificială interferează cu cea naturală. Astfel, programul de somn este influențat, notează BBC.
Oamenii au nevoie de mai mult somn în timpul iernii
„Studiul nostru arată că, în timp ce trăiesc în mediul urban, unde este multă lumină artificială, oamenii trec prin ceea ce se numește somn sezonier. M-aș fi așteptat ca variațiile sezoniere să fie mult mai puternice, dacă pacienții ar fi locuit în aer liber și ar fi fost expuși doar la lumina naturală”, a spus Dieter Kunz, unul dintre autorii studiului și coordonatorul clinicii de somn de la clinica St. Hedwig din Berlin.
În paralel, sunt invocate și alte studii mai vechi, care au subliniat faptul că expunerea la lumina artificială înainte de ora de culcare poate suprima eliminarea de melatonină, hormonul care este produs de glanda pineală. Melatonina este cea care ne reglează ritmul circadian, ceasul biologic care se repetă la fiecare 24 de ore și ne face să fim mai somnoroși.
De ce nu este bine să avem același program de somn tot anul?
Echipa de cercetători din Berlin care a lucrat la studiul menționat a fost surprinsă să descopere că există, de asemenea, și modificări sezoniere, atunci când ne referim la somnul adânc.
Creierul nostru s-a dezvoltat în așa fel încât, atunci când alarma sună în timpul iernii și este întuneric, semnalul transmis este: „Nu pot face nimic, nu are niciun rost să mă dau jos din pat”.
De asemenea, un somn odihnitor are legătură și cu temperatura corpului, care ar trebui să fie între 31 și 35 de grade Celsius, aspect ușor de controlat prin reglarea încălzirii din casă. În timpul verii, însă, este mai complicat.
În aceste condiții, oamenii de știință s-au întrebat dacă nu ar fi mai bine să fie modificat programul de somn, în funcție de sezon?
„Atunci când știm că avem nevoie de mai mult somn în timpul iernii, nu are sens să ne menținem același program și în timpul iernii. Dacă oamenii se țin de un program pe tot parcursul anului, studiul nostru arată că ei vor fi pierdut una sau două ore de somn în fiecare noapte, în timpul iernii. Mă îndoiesc că acest aspect ne va îmbunătăți sănătatea”, a spus Dieter Kunz.
sursa: descopera.ro