Carnagiu în Yemen. Cel puțin 85 de morți și peste 300 de răniți într-o busculadă, în timpul unei acțiuni caritabile
Publicat de Cosmin Meca, 20 aprilie 2023, 09:10
Cel puţin 85 de persoane au fost ucise şi peste 320 au fost rănite într-o busculadă petrecută în capitala Sanaa, în timpul unei acţiuni caritabile, au declarat joi oficiali houthi pentru AFP, citată de Agerpres.
O busculadă a avut loc la împărțirea unor ajutoare umanitare, într-o acțiune organizată miercuri seara la o școală din capitala Yemenului, a declarat un oficial Houthi.
Imagini video de pe rețelele de socializare arată scene haotice după incidentul din zona Bab-al-Yemen a orașului.
Agenția de presă Reuters raportează că sute de oameni s-au înghesuit în școală pentru a primi donații care s-au ridicat la aproximativ 9 dolari (7 lire sterline) de persoană, notează și BBC.
Agenția de presă Associated Press citează doi martori oculari care au spus că luptătorii Houthi au tras în aer, într-o încercare de a controla mulțimea, aparent lovind un fir electric care a dus la o explozie. Acest lucru a provocat panică, iar aici s-a produs busculada.
„Printre cei care au murit se numără femei şi copii”, iar în jur de 50 de răniţi sunt în stare gravă, a spus sursa de securitate, care a solicitat anonimatul deoarece nu este autorizată să vorbească cu presa.
Victimele acestei busculade, una dintre cele mai grave din ultimii zece ani, au fost transportate la spitalele din apropiere, iar organizatorii evenimentului au fost arestaţi, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat publicat de agenţia de presă rebelă, Saba.
Comunicatul de presă nu a precizat exact numărul victimelor, menţionând doar că „zeci de morţi în urma unei busculade în timpul unei distribuiri haotice de sume de bani de către anumiţi comercianţi”.
Această acţiune caritabilă a avut loc cu câteva zile înainte de sărbătoarea Eid al-Fitr, care marchează sfârşitul lunii Ramadanului, postul musulman.
Yemenul, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, a fost devastată din 2014 de un conflict între houthi, rebeli susţinuţi de Iran, şi forţele proguvernamentale susţinute de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită.
Războiul a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate, într-un context de epidemii, lipsă de apă potabilă şi foamete acută.
Mai mult de trei sferturi din populaţie depinde de ajutorul internaţional, care, totuşi, continuă să scadă.
Sursa: Agerpres