Paris: Celebrul compozitor Vladimir Cosma a lansat o carte de memorii
Publicat de Lica Simona, 4 mai 2023, 10:19
Celebrul dirijor și compozitor franco-român, Vladimir Cosma, și-a prezentat, la finele săptămânii trecute, în cadrul Festival du Livre de Paris, cartea «Mes Mémories, du Rêve à Reality». Sute de francezi și de români – scrie rfi.ro – au stat la coadă, pentru a reuși să obțină, chiar din mâinile autorului, acest volum de memorii.
Compozitorul Vladimir Cosma a obținut două premii Césars pentru Cea mai bună muzică de Film – pentru ”Diva” (1982) și ”Le Bal” (1984), numeroase discuri de aur și de platina, precum și zeci de alte premii, pentru cea mai bună muzică pentru televiziune, în Germania, Japonia, Anglia, Elveția, Belgia, Italia, Olanda sau Franța.
„La Boum”, „La Chèvre”, „Le Père Noël est une ordure”, „L’Aile ou la Cuisse”, „Le Grand Blond avec une chaussure noire” – sunt doar câteva dintre filmele care au beneficiat de o coloană sonoră, semnată de marele compozitor.
Vladimir Cosma a plecat, din România, la 22 de ani, iar, în Franța, a reușit să își construiască o carieră impresionantă. Întâlnirea cu cineastul Yves Robert a fost definitorie pentru viitorul său, odată cu filmul „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a lucrat cu cei mai mari realizatori francezi de film: Gérard Oury, Francis Veber, Claude Zidi, Claude Pinoteau, Ettore Scola, Yves Boisset.
La 82 de ani, Vladimir Cosma a simțit nevoia să împărtășească cu publicul cele mai importante momente ale vieții și cariereo sale uluitoare.
Iată ce a declarat, pentru RFI România: „Am plecat din România, în 1962, la voința tatălui meu, care își făcuse studiile în Franța, la Lycée Janson de Sailly . Câțiva ani mai târziu, tatăl lui, deci bunicul meu, a murit în România. Astfel că tata a plecat în România la înmormântare, împreună cu mama mea, care era însărcinată cu mine. Totul se întâmpla în 1939. Când a dorit să se întoarcă, a izbucnit războiul și a fost obligat să rămână în România, unde și-a făcut o carieră impresionantă. A fost dirijor, pianist și directorul orchestrei Electrecord. Dar, toată viața sa a dorit să revină în Franța și mai ales pentru ca fiul său să își facă cariera muzicală în Franța. Din acest motiv am plecat. Nu am plecat dintr-un sentiment de antiromânism ori de anticomunism. Așa au fost evenimentele vieții”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.