Schimbările climatice vor influența erupțiile vulcanice, arată un nou studiu
Publicat de Cosmin Meca, 2 iulie 2023, 10:41
Dezastrele vulcanice au fost studiate de când orașul antic roman Pompeii a fost îngropat în anul 79 d.Hr., ceea ce a determinat publicul să creadă că oamenii de știință știu deja când, unde, de ce și pentru cât timp vor avea loc erupțiile vulcanice.
Însă Jonathan Fink, vulcanolog și director al Digital City Testbed Center de la Portland State University (PSU) din SUA, a declarat că aceste răspunsuri fundamentale rămân un mister.
Fink și Idowu Ajibade, profesor asociat de geografie, au publicat recent un articol despre modul în care schimbările climatice vor influența impactul societal al erupțiilor, potrivit Phys.org.
Luați în conderare erupția vulcanului St. Helens din Washington din 1980, care a învățat lumea despre alunecările de teren și exploziile vulcanice catastrofale, sau Campi Flegrei din Napoli, care amenință să erupă exploziv în orice zi.
În 1980, geologii credeau că scoarța terestră se comportă ca un strat solid care conține bazine izolate de magmă topită.
Schimbările climatice au repercusiuni asupra modului în care se comportă vulcanii
Înțelegerea modului în care activitatea vulcanică se poate schimba în timp este relevantă, în special, deoarece schimbările climatice continuă să aibă repercusiuni directe și indirecte asupra felului în care se comportă vulcanii.
„Creșterea nivelului mării, topirea ghețarilor, epuizarea acviferului și eroziunea montană pot afecta probabilitatea și frecvența erupțiilor vulcanice. Având în vedere gravitatea tot mai mare a impactului climatic asupra societății, căutarea de soluții de geoinginerie va face ca țările să ia în considerare mai degrabă intervenții care să imite vulcanii, cum ar fi injectarea de aerosoli în stratosferă pentru a răci suprafața Pământului. Cercetătorii în domeniul vulcanologiei vor trebui să consilieze factorii de decizie politică cu privire la detaliile legate de modul în care ar putea evolua astfel de evenimente”, a explicat Fink.
Probabilitatea ca erupțiile vulcanice să coincidă cu dezastrele naturale
Pacificul de Nord-Vest are cea mai mare varietate de dezastre naturale și antropice potențiale din America de Nord, a căror frecvență și suprapunere au crescut în ultimii 20 de ani.
„Această regiune este caracterizată de erupții vulcanice la difere scări și tipuri, cutremure catastrofale în zona de subducție, mega-incendii care pot nimici orașe, fenomene de fum provenit de la incendii, care pot face aerul irespirabil, tsunami-uri care pot îneca comunitățile de coastă, alunecări de teren care pot bloca coridoarele de transport, inundații care pot afecta orașele și fenomene de căldură care pot ucide mii de persoane”, a spus Fink.
Cercetarea celor doi arată că probabilitatea ca erupțiile vulcanice să coincidă cu furtunile legate de climă, secetele, inundațiile și alte dezastre este în creștere. Astfel, planificarea și reacția la crize devin mai dificile.
Lucrarea face parte dintr-o nouă colecție de 33 de cercetări din Bulletin of Volcanology, coeditată de Fink, ce încearcă să urmărească modul în care întregul domeniu al vulcanologiei a evoluat în ultimele decenii.
sursa: descopera.ro