Nivelul de dioxid de carbon din lume, la un pas de nou record
Publicat de Cosmin Meca, 24 octombrie 2023, 10:55
Cu circa două luni și jumătate rămase până la finalul anului, previziunile privind nivelul de dioxid de carbon sunt extrem de sumbre.
Cercetătorii se așteaptă ca anul acesta să fie cel mai cald din istorie, depășind cu 1,5°C nivelurile preindustriale în temperaturile medii globale.
Și nivelurile de poluare cu dioxid de carbon sunt de așteptat să crească cu între 0,5 și 1,5 la sută.
Emisiile au crescut și în 2022, cu 0,9%, ajungând la un total de 36,8 gigatone de dioxid de carbon emise doar anul trecut. Creșterea emisiilor nu este consecventă între sectoarele și regiunile globale, dar chiar și cele mai pline de speranță scenarii arată că nu se face suficient pentru a aborda nivelul de dioxid de carbon.
„Ar fi foarte puțin probabil ca emisiile să scadă în 2023”, a declarat Glen Peters, director de cercetare la institutul de cercetare climatică CICERO din Norvegia.
Nivelul de dioxid de carbon din acest an ar putea seta un nou record
Acordul de la Paris privind Clima din 2015 a stabilit planuri stricte pentru a limita creșterea temperaturii medii globale. Scopul este de a menține tendința sub 1,5 °C peste media preindustrială, sau cel puțin să nu depășească 2 °C. Până acum, cei mai mari poluatori nu își dau silința pentru a face acest lucru.
„Emisiile globale de CO₂ fosil trebuie să scadă cu mai mult de 5 procente pe an. Acest lucru pur și simplu nu se întâmplă. În fiecare an în care emisiile continuă să crească este și mai dificilă atingerea obiectivelor de la Paris și acest lucru blochează lumea în și mai multe efecte asupra climei”, a spus Peters.
Datele pe care se bazează predicțiile provin de la Agenția Internațională pentru Energie (IEA). Rapoartele organizației au fost un amestec de lucruri pozitive și negative în acest an. Odată cu creșterea surselor regenerabile, combustibilii fosili își vor atinge probabil vârful în acest deceniu. Asta e foarte bine. Dar guvernele încă fac prea puțin pentru a sprijini tranziția către energie curată, subliniază IFLScience.
Se mai poate face ceva?
„Guvernele trebuie să mărească rapid cheltuielile și acțiunile politice pentru a îndeplini angajamentele pe care și le-au luat la Paris în 2015, inclusiv asigurarea vitală de finanțare de către economiile avansate către lumea dezvoltată”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un comunicat de presă din 2021.
„Dar apoi trebuie să meargă și mai departe, conducând investițiile și implementarea în energie curată la cote mult mai mari dincolo de perioada de recuperare, pentru a muta lumea pe o cale către emisii nete zero până în 2050, care este îngustă, dar încă realizabilă; asta dacă acționăm acum”, a continuat Birol.
Raportul „Bugetul global de carbon” va fi publicat în decembrie. Tot în decembrie, va avea loc la Dubai și Conferința ONU privind Schimbările Climatice din 2023 (COP 28).
sursa: descopera.ro