Connect with us

National

Proiectul noii legi a pensiilor ar putea ajunge mâine la votul final

Published

on

 Proiectul noii legi a pensiilor ar putea ajunge mâine la votul final, decizional, al Camerei Deputaţilor, dacă se respectă termenul avansat de Premier, de 20 noiembrie.

Dimineaţă sunt programate dezbaterile în comisia pentru Muncă, iar după-amiază cele în plenul Camerei. Este de aşteptat, aşadar, ca etapele în cadrul procesului legislativ să se deruleze rapid, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni în Senat, după ce liderii coaliţiei de guvernare au anunţat că între social-democraţi şi liberali s-au clarificat toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare.

Conform calculelor prezentate, impactul bugetar reprezentat de cele 2 majorări de pensii din 2024 va fi de 25 de miliarde de lei – 15 miliarde pentru prima creştere, de la 1 ianuarie, şi 10 miliarde pentru cea de-a doua, de la 1 septembrie, după recalcularea pensiilor conform noilor prevederi.

Social-democraţii au pus însă accentul pe necesitatea creşterii pensiilor şi a eliminării inechităţilor, ca argumente pentru adoptarea rapidă a noii legi.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu:


Opoziţia contestă atât calculele asupra impactului bugetar, despre care susţine că va fi mult mai mare decât cifrele prezentate de autorităţi. De asemenea, susţine că în această perioadă Statul nu poate susţine cheltuielile suplimentare cu pensiile, după intrarea în vigoare a noii legi.

În cadrul dezbaterii din plenul Senatului reprezentanţii USR au afirmat că nu se opun creşterii pensiilor, dar au evocat provocările din punct de vedere fiscal, cu trimitere la avizul Ministerului Finanţelor pentru proiectul Guvernului.

Senatorul Ştefan Pălărie:

sursă foto: arhivă