Cum afectează cofeina abilitatea creierului uman de a învăța?
Publicat de Cosmin Meca, 6 decembrie 2023, 09:32
Consumul unei cantități mari de cofeină în fiecare zi ar putea afecta abilitatea creierului de a învăța, de a-și reconfigura conexiunile, conform unei analize a două studii mici, dar interesante.
Cercetătorii de la Neuromodulation Research Facility din cadrul Spitalului Butler din Providence, Rhode Island (SUA), au analizat semnalele cerebrale asociate învățării și fixării amintirilor la 20 de indivizi, dezvăluind detalii surprinzătoare care contestă presupunerile conform cărora cofeina favorizează plasticitatea.
„Aceste date preliminare subliniază nevoia de a testa direct efectele cofeinei în studii viitoare bine fundamentate, deoarece în teorie sugerează că utilizarea cronică a cofeinei ar putea limita abilitatea creierului de a învăța sau plasticitatea”, scriu cercetătorii.
Datorită capacității sale de a bloca adenozina, un compus de semnalizare din creier care ne ajută să ne simțim somnoroși la momentul potrivit, cofeina are reputația de a ne oferi o creștere a „energiei”.
Abilitatea creierului de a învăța, afectată de cofeină
Adenozina influențează, de asemenea, un proces numit potențiere pe termen lung (LTP), care, în termeni simpli, este modul în care celulele neuronale din creier își întăresc conexiunile între ele, considerat crucial în procesul de dobândire de noi informații și de adaptare în timp.
Un total de 16 persoane care consumau între una și cinci băuturi cofeinizate pe zi și patru persoane care abia se atingeau de cafea au fost supuse unui proces de stimulare cerebrală conceput pentru a imita o predispoziție la învățare în creier, numit stimulare magnetică transcraniană repetitivă sau rTMS.
Echipa a căutat apoi semne ale impulsurilor electrice în sistemul nervos ca o modalitate de măsurare a LTP. La cei care nu consumau băuturi cofeinizate, aceste efecte LTP păreau semnificativ mai puternice.
Conform cercetătorilor, stimularea regulată de către cofeină poate provoca un efect contrar în creier, ceea ce ar putea explica nivelurile mai scăzute de plasticitate, dar aceasta este doar o ipoteză pentru moment.
Un pas înainte în înțelegerea efectelor cofeinei asupra organismului uman
Există anumite neajunsuri: doar 20 de persoane au participat la această cercetare, iar divizarea între consumatori și non-consumatori de cofeină a fost puternic ponderată. Analiza s-a bazat, de asemenea, pe dozele de cofeină raportate subiectiv, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot ști cum afectează diferite doze de băuturi cofeinizate potențierea pe termen lung.
Cu toate acestea, analiza a fost o investigație pilot menită să stea la baza unor ipoteze viitoare. Cercetătorii intenționează să investigheze mai departe cu studii viitoare precise și bine controlate, în care momentul consumului de cofeină și doza să fie strict controlate înainte de testare. Acest lucru, spun autorii, ar furniza „o estimare mai bună a biodisponibilității sistemului nervos central și a corelației cu răspunsurile de plasticitate”.
Relația dintre cofeină și sănătate este deja destul de complicată: în cercetările anterioare s-a arătat că are efecte atât pozitive, cât și negative, de la protejarea potențială împotriva demenței la posibila creștere a riscului de diabet.
„Înțelegerea mai bună a modului în care cofeina modifică mecanismul subiacent al învățării și memoriei, precum și impactul potențial al acesteia asupra efectelor clinice ale rTMS merită mai multă atenție”, scriu cercetătorii.
Studiul a fost publicat în Frontiers in Psychiatry
sursa: descopera.ro