Mii de elevi din județul Dolj vor beneficia de Programul Național „Masă sănătoasă” (AUDIO)
Publicat de Alin Cirtina, 2 februarie 2024, 19:55
În data de 11 ianuarie 2024, Guvernul României a aprobat Programul Național „Masă sănătoasă” prin Hotărârea nr. 24, în scopul sprijinirii accesului la educație pentru toți copiii și promovării unui stil de viață sănătos.
Programul, care se desfășoară în timpul cursurilor școlare, oferă zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar, gratuit, cu o valoare maximă de 15 lei per beneficiar.
Pentru a selecta unitățile de învățământ participante, Ministerul Educației a aprobat criterii generale, incluzând ponderea crescută a elevilor din categoriile dezavantajate, dispunerea geografică izolată, nivelul de marginalizare socio-economică a localității și altele.
„ La nivelul județului, 61 de unități de învățământ au depus dosare. Din păcate, 13 dintre ele au fost respinse deoarece nu au depus documentele justificative și 48 au fost admise prin adresa ministerului 24.455 din 18/01/2024, județului Dolj și s-au alocat un număr de maximum 30 de unități de învățământ cu 11.418 beneficiari care pot fi incluși în acest program în anul 2024.
Vreau să menționez că acele 12 unități de învățământ care în anul 2023-2024 s-a desfășurat programul pilot de alocare a unui suport alimentar, au fost incluse automat în Programul Național „Masă sănătoasă”, care se va desfășura în acest an 2024. Ca atare, în urma selecției am putut să admitem doar 18 unități de învățământ care vor fi incluse, sperăm noi, în acest program, pentru că am trimis la minister lista, însă Ministerul Educației este cel care va emite ordinul de hotărâre a listei cu toate unitățile de învățământ la nivelul întregii țări. În cele 18 unități de învățământ avem un număr de 6025 de beneficiari. Per total, în cele 30 de unități de învățământ, incluzându-le și cele 12 în care s-a derulat programul pilot, avem 9498 de beneficiari” a declarat inspector general-adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj – prof. Irina Ştefana Broscaru.
Fiecare unitate de învățământ selectată va avea un coordonator responsabil pentru monitorizarea programului, iar acestea vor întocmi rapoarte semestriale trimise către Inspectoratul Școlar.
Programul este salutat ca o inițiativă de promovare a unui stil de viață sănătos în rândul elevilor, având ca scop combaterea creșterii alarmante a obezității în rândul copiilor. Prin această măsură, autoritățile își propun să educe generațiile tinere asupra importanței unui regim alimentar echilibrat și sănătos.
Inspector general-adjunct al IŞJ Dolj – prof. Irina Ştefana Broscaru
A consemnat Alin Cîrțînă, Radio Oltenia Craiova.
Sursă foto: arhivă, Radio Oltenia Craiova.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.