Explorând copilăria în România secolului al XIX-lea: Vernisajul expoziției la Muzeul de Artă Craiova
Publicat de Alin Cirtina, 19 martie 2024, 13:26
Joi, 21 martie 2024, ora 15.00, va avea loc la Muzeul de Artă Craiova, vernisajul expoziției „Pe când copilăria abia se inventase – Copiii în secolul al XIX-lea românesc”. Realizată în parteneriat cu Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Dolj, organizatorii au apelat la fonduri familiale cu nume sonore în Oltenia: Romanescu, Mihail, Vorvoreanu și la cuprinzătoarea colecție „Fotografii”, care conține, printre altele, imagini pline de candoare ale ale copiilor Familiei Regale a României. Prin intermediul picturii, fotografiei și documentelor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, publicul prezent se va familiariza cu variate ipostaze ale copilăriei, surprinzătoare uneori, pentru ochiul modern.
Privită, în cel mai fericit caz, ca o vârstă a latențelor, a construirii potențialului unei persoane, copilăria nu a reprezentat, timp de secole, un subiect de interes per se și nu a fost supusă unei observații atente din partea cărturarilor. Am putea spune că adulții din perioada premodernă, nu puteau „să ia copiii în serios”. Mulți copii din zilele noastre, se vor mira poate, să afle că, pe vremuri, atunci când veneau pe lume, nu toate familiile îi primeau cu entuziasm și nici nu deveneau, în majoritatea cazurilor, obiectul principal al atenției părinților.
Nașterea conceptului de copilărie s-a petrecut relativ recent și reprezintă o construcție culturală bazată pe noile raporturi din cadrul familiei nucleare, constituită exclusiv din părinți și copii.
Deși în cultura europeană occidentală, preocuparea pentru copilărie, ca vârstă a inocenței nepervertite s-a manifestat încă din perioada Iluminismului, perspectiva asupra copilăriei nu s-a modificat decât după foarte mult timp. Din literatura secolului al XIX-lea, au ajuns până la noi poveștile dramatice despre viața copiilor năpăstuiți, trimiși să muncească în fabricile orașului, a celor crescuți în orfelinate sau departe de părinți. De la o vârstă foarte fragedă, copiii se transformau forțat în oameni mari, luând pe umeri responsabilități și realități dure ale vieții de zi cu zi.
Secolul al XIX-lea românesc este concludent pentru transformările survenite în viața copiilor, fie că proveneau din familii avute, fie din familii împovărate, de țărani. Apăruse legea privind obligativitatea învățământului primar (1864), de aceea, majoritatea copiilor urmau o școală publică sau particulară. Educația a devenit un subiect de interes și o necesitate pentru locul pe care viitorul adult urma să îl ocupe în societate.
Vă invităm să vizitați o expoziție interesantă pentru toate vârstele și să participați la vernisajul organizat în cadrul evenimentelor prilejuite de sărbătoarea anuală a „Zilelor Olteniei” (21-24 martie).
Curator: Laura Tiparu
Perioada de desfășurare: 21 martie – 18 aprilie 2024
Vernisaj: 21 martie, ora 15.00
Locul: Muzeul de Artă Craiova (Sala Oglinzilor și Rotonda din Palatul Jean Mihail), Calea Unirii, nr. 15.
Sursă text: Departamentul Imagine – Muzeul de Artă Craiova
Sursă foto: Departamentul Imagine – Muzeul de Artă Craiova