Muzeul Satului Vâlcean – 50 de ani de existență
Publicat de Lica Simona, 27 august 2024, 14:39
Muzeul Satului Vâlcean sărbătorește, miercuri, 28 august, împlinirea a 50 de ani de existență. Situat la granița dintre municipiul Râmnicu Vâlcea și comuna Bujoreni, muzeul etnografic în aer liber, construit pe o suprafață de 8 hectare, a fost înființat în 1969 și deschis publicului în 1974.
Muzeul cuprinde aproape 80 de construcții arhitecturale și aproximativ 12.000 de piese muzeistice și reconstituie imaginea funcțională a unei așezări rurale tradiționale. Alături de Cula Bujorenilor (numită și „cula cu scară exterioară”, ctitorită, în 1810, de Preda Bujoreanu și inclusă în lista principalelor cule din Oltenia), la Muzeul Satului Vâlcean se mai află Hanul lui Bogdan (1889), școlile din Cacova (Stoenești) din secolul al XX-lea, Biserica de lemn (1785), în care încă se oficiază liturghii la marile sărbători, alte construcții religioase (cruci, troițe), case țărănești din județul Vâlcea, mobilate și cu anexe gospodărești (cea mai veche casă având peste 200 de ani), precum și fântâni și porți specifice zonei.
“Este un moment de bucurie pentru noi, dar și de mândrie, fiindcă Muzeul Județea Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea, instituție aflată în coordonarea Consiliului Județean Vâlcea, a reușit, peste ani, nu numai să conserve micul sat – muzeu, creat în anul 1974, ci și să reconstituie imaginea unei așezări rurale tradiționale, cu toate instituțiile sale socio-culturale. Pentru felul în care se prezintă, astăzi, publicului Muzeul Satului Vâlcean, se cuvine să le mulțumim tuturor celor care, de la înființarea acestui muzeu și până acum, când sărbătorim cei 50 de ani de existență, au trudit pentru păstrarea și extinderea lui” – este mesajul transmis de președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.