8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, sărbătoarea femeilor gravide și a mamelor
Publicat de Lica Simona, 8 septembrie 2024, 08:39
Pe 8 septembrie, credincioșii ortodocși și catolici din întreaga lume sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică. Această zi reprezintă un moment de mare bucurie spirituală, fiind considerată începutul tuturor sărbătorilor mariane, deoarece marchează venirea pe lume a celei care avea să devină mama Mântuitorului, Iisus Hristos.
Nașterea Fecioarei Maria este una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului bisericesc, fiind privită ca o reînnoire spirituală pentru creștini. Deși nu este menționată în Sfintele Scripturi, această sărbătoare își are originea în tradițiile bisericești, fiind descrisă în Evanghelia după Iacov, un text apocrif care vorbește despre părinții Fecioarei, Sfinții Ioachim și Ana, și despre nașterea miraculoasă a acesteia.
Conform tradiției, Ioachim și Ana erau un cuplu dreptcredincios, dar care nu reușiseră să aibă copii. După mulți ani de rugăciuni și post, îngerul Domnului li s-a arătat și le-a vestit că vor avea un copil. Astfel, nașterea Fecioarei Maria este văzută ca un dar divin, iar venirea ei pe lume a pregătit calea pentru întruparea lui Hristos.
Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mică
De sute de ani, în jurul acestei sărbători s-a împletit o mulțime de tradiții transmise din generaţie în generaţie. Atât în mediul urban, cât și în cel rural, în dimineaţa sărbătorii se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului și membrii familiei o roagă pe ocrotitoarea tuturor credincioșilor să le dăruiască sănătate şi să le binecuvânteze căminul cu sănătate și cu roadele recoltei adunate în acest an. Potrivit tradiţiei populare, în toată țara, în ziua praznicului se deschide sezonul nunţilor şi botezurilor, care ține până la Postul Crăciunului. În ziua praznicului, creştinii duc la biserică, pentru a fi sfinţite, pâine, fructe şi lumânări. După slujba de sfinţire, credincioșii împart aceste ofrande binecuvântate copiilor şi săracilor, rugând-o pe Maica Domnului să aducă în familia lor spor, armonie şi sănătate.
În limba ebraică, numele Maria înseamnă ”cea iubită”
Pe lângă semnificația religioasă, această sărbătoare are și o dimensiune culturală puternică în România. E ziua tuturor celor care au numele Maria, Marian sau Marin și derivatele acestora: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara.
Această zi este, de asemenea, asociată cu recunoștința față de femeile din familie și față de figura maternă, amintindu-ne de iubirea, devotamentul și sacrificiile pe care Maica Domnului le-a făcut pentru mântuirea omenirii.