Connect with us

National

Iași: Zeci de mii de credincioși, la moaștele Sfântei Cuvioase Parascheva

Published

on

Creştinii ortodocşi o sărbătoresc, astăzi, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea spirituală a Moldovei.

Sfânta Parascheva s-a nascut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi, Istanbul). Se spune că, pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determină să își dăruiască toate hainele săracilor.

După o vreme, se retrage în pustie. Se îndreaptă spre ținutul Pontului, oprindu-se la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani. De aici, a plecat spre Țara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții aici. După ce a vazut Ierusalimul, s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului. Din puținele sștiri privitoare la viața sa, aflăm că, într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părintești. Sfântul Varlaam scrie, în Cazania sa: „Să lași pustia și la moșia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”. Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. Aici, împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat sufletul. (crestinortodox.ro)

La Iaşi, continuă pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Pantelimon, aduse de la Muntele Athos. Zeci de mii de oameni aşteaptă la rând, pentru a se închina şi a se ruga:


Organizatorii fac ultimele pregătiri pentru slujba Sfintei Liturghii, din această dimineaţă,
care va fi oficiată, în aer liber, lângă Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Aceasta va fi transmisă, în direct, de posturile Radio România Cultural şi Antena Satelor, începând cu ora 10.00. Mai mulţi lideri politici şi-au anunţat participarea la manifestările religioase de la Iaşi, printre aceştia aflându-se Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Mircea Geoană, Ludovic Orban şi Cristian Diaconescu. Reamintim că toate şcolile şi grădiniţele din judeţ sunt închise de ziua Sfintei Parascheva, potrivit Inspectoratului Şcolar Iaşi.

sursa: rador, crestinortodox.ro

foto: radioiasi.ro