Connect with us

National

Romfilatelia lansează emisiunea aniversară C. I. Parhon, 150 de ani de la naştere

Published

on

Romfilatelia introduce în circulaţie, marţi, 15 octombrie, emisiunea aniversară C. I. Parhon, 150 de ani de la naştere. Marca poştală a emisiunii, cu valoarea nominală de 13 lei, reproduce o imagine-portret a savantului, lucrând în laborator, iar plicul ”prima zi” reproduce un facsimil al legitimaţiei de student, emisă de Universitatea din Bucureşti.

Medicul Constantin I. Parhon, fondatorul şcolii de endocrinologie din România şi unul dintre pionierii endocrinologiei mondiale, s-a născut pe 15 octombrie 1874, la Câmpulung, judeţul Argeş. În anul 1928, C.I. Parhon a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind în anul 1939 membru titular şi preşedinte de onoare. A fost fondatorul Revistei Societăţii Române de Endocrinologie, care apare, din anul 2005, sub egida Academiei Române.
A fost preocupat de studiul clinic al endocrinopatiilor, de rolul glandelor endocrine şi de problemele de endocrinologie generală, dar, în afară de medicină şi cercetare, a rămas fidel pasiunii sale pentru natură, în special pentru plante. Avea bogate cunoştinţe de botanică şi horticultură, pe care le oferea elevilor şi studenţilor lui.
A decedat la 9 august 1969 la Bucureşti.

Emisiunea emisiunea aniversară C. I. Parhon, 150 de ani de la naştere va fi disponibilă de marţi, 15 octombrie, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online.

sursa și foto: Agerpres