Descoperire revoluționară: Cele mai vechi dovezi directe ale apei calde pe Marte
Apa caldă era prezentă pe Marte în perioada pre-Noachiană timpurie
Publicat de Alin Cirtina, 24 noiembrie 2024, 18:46
Cercetători australieni au găsit cele mai vechi dovezi ale existenței apei calde pe Marte, ceea ce sugerează că „Planeta Roșie” ar fi fost, la un moment dat, locuibilă, conform unui studiu publicat recent.
Echipa de la Universitatea Curtin, din statul Australia de Vest, a analizat un grăunte de zircon vechi de 4,45 miliarde de ani, provenit din meteoritul marțian NWA7034, cunoscut sub numele de „Black Beauty”. Acesta a fost descoperit în deșertul Sahara în 2011.
Dovezile apei calde pe Marte
Studiul a relevat prezența amprentelor geochimice ale unor fluide bogate în apă în fragmentul de zircon, indicând că apa era prezentă în timpul activității magmatice timpurii de pe Marte.
Aaron Cavosie, coautor al studiului și cercetător la Universitatea Curtin, a explicat importanța descoperirii:
„Am folosit geochimia la scară nanometrică pentru a detecta dovezi elementare ale existenței apei calde pe Marte în urmă cu 4,45 miliarde de ani. Sistemele hidrotermale au fost esențiale pentru dezvoltarea vieții pe Pământ, iar descoperirile noastre sugerează că și Marte a avut apă, un ingredient cheie pentru medii locuibile.”
Cercetarea indică faptul că apa caldă era prezentă pe Marte în perioada pre-Noachiană timpurie, acum aproximativ 4,1 miliarde de ani. Această perioadă coincide cu formarea crustei marțiene și deschide noi perspective pentru înțelegerea posibilităților de viață pe planeta vecină.
Studiul, realizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Adelaide și condus de Jack Gillespie, acum profesor la Universitatea Lausanne din Elveția, aduce dovezi suplimentare în sprijinul ipotezei că Marte ar fi avut condiții favorabile vieții în trecutul său îndepărtat.
Această descoperire oferă noi direcții de cercetare pentru misiunile viitoare pe Marte, care vizează confirmarea existenței unor medii locuibile în istoria planetei.
Sursă: AGERPRES