Cine este Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale
Călin Georgescu a început să apară, recent, în sondaje, după o amplă campanie desfășurată pe internet.
Publicat de Lica Simona, 25 noiembrie 2024, 07:06
De-a lungul timpului, Călin Georgescu a fost director la Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, apoi, președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, secretar general în Ministerul Mediului și raportor în cadrul unui birou ONU. Georgescu a fost propus de cinci ori la funcția de prim-ministru.
În vârstă de 62 de ani, Călin Georgescu a absolvit Facultatea de Agronomie şi este doctor în pedologie (studiul solurilor). Înainte de Revoluție, el a fost angajat ca inginer agronom la o întreprindere din Făgăraş, judeţul Braşov, iar, în 1991, a ajuns șef al Biroului senatorial pentru Mediu din Parlament, scrie News.ro. Un an mai târziu, în 1992, el a devenit consilier al ministrului Mediului, Marcian Bleahu. La acea vreme, Ion Iliescu era preşedinte, iar Theodor Stolojan ocupa funcţia de prim-ministru.
Între 1993 şi 1996, Călin Georgescu conduce Asociaţia Tineretului Ecologist din România (TER), iar, în guvernarea CDR, devine secretar general în Ministerul Mediului. La mijlocul anilor 2000, conduce un departament din cadrul Ministerului de Externe (MAE), apoi ocupă, timp de mai mulţi ani, diferite funcţii la ONU, în domeniul conservării mediului. Astăzi, Călin Georgescu se prezintă ca expert în dezvoltare durabilă şi este profesor asociat la Universitatea din Piteşti.
În plan politic, numele său a fost vehiculat, pentru prima dată în spaţiul public, în primăvara anului 2012, când ar fi trebuit să devină premier, după căderea Guvernului Boc. După tragedia de la Colectiv, care a dus la căderea Guvernului Ponta, a fost propus, din nou, prim-ministru, de mai multe persoane publice cu vederi naţionaliste. Printre cei care l-au propus se numără Dan Puric, publicația Sputnik (principalul aparat de propagandă al Federației Ruse), dar și partidul AUR (în 2020).
La începutul anului 2022, George Simion, liderul AUR, i-a oferit funcţia de preşedinte de onoare al partidului. Mai târziu, în același an, Călin Georgescu s-a ales cu un dosar penal, pe fondul unei declarații, prin care îi elogia pe foștii lideri legionari Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu. De atunci, s-a produs tot mai adânc ruptura de AUR, partid care anterior îl propusese de două ori pentru funcția de premier.
Călin Georgescu a început să apară, recent, în sondaje, după o amplă campanie desfășurată pe internet. Publicațile Info Sud-Est și G4Media au relatat pe larg că apariția lui în sondaje vine după ce rețelele de socializare, cum ar fi TikTok, au fost inundate de tag-uri și comentarii venite din partea unor conturi, care îl susțin. BEC a decis, în urmă cu câteva zile, ca acestea să fie șterse, deoarece nu aveau marcajul/codul electoral obligatoriu. Totodată, sursele citate au scris și despre discursul „puternic antisemit, legionar, ”mesianic”, pro-rus și anti-Occident.”
În podcasturile, la care a participat, Călin Georgescu a afirmat că „nu este un candidat”, ci că ”este la nivelul unei chemări, unul pentru toți și noi toți cu Dumnezeu”. Totodată, el a avut și declarații anti-NATO, susținând că apartenența României la NATO nu oferă garanțiile de Securitate, de care țara are nevoie.