„Festivalul de vinuri și mâncăruri”, în weekend, la Craiova
Publicat de Puiu Vulea, 29 noiembrie 2024, 17:36
Organizat în premieră, în cadrul proiectului Craiova – Capitala Gastronomică est-europeană, „Festivalul de vinuri și mâncăruri” va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie și duminică, 1 decembrie, la Ramada Plaza Craiova. Vor fi două zile de socializare și degustări pentru descoperiri senzoriale, asocieri inedite, prezentări, dezbateri ori conferințe pe teme culinare și oenologice, în prezența a unor chefi internaționali și specialiști în gastronomie, care vor prezenta delicii gastronomice din 11 țări est-europene.
Pentru prima oară, curioșii gurmanzi au ocazia să descopere care sunt cele 11 restaurante din Craiova incluse în proiect, să deguste din deliciile gastronomiei est-europene, dar și să redescopere gastronomia oltenească, pusă în valoare de elevii și profesorii de la Liceul de Industrie Alimentară.
În prima zi a evenimentului, între orele 12.00 și 18.00, 11 restaurante din Craiova vor scoate la rampă și la degustare meniurile care promovează țările reprezentate în proiect: Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria. Totodată, elevii și profesorii Liceului de Industrie Alimentară, inițiatori ai proiectului alături de Primăria Municipiului Craiova, vor prezenta produse culinare de inspirație locală.
Vor avea loc degustări și lansări de produse ale unor crame sau importatori de vinuri, alte băuturi și produse alimentare, expoziții prezentate de peste 25 de furnizori artizanali ori industriali de produse alimentare, cursuri introductive în tehnica evaluării produselor alimentare ca brânzeturile, salamurile și mezelurile, cafeaua, uleiurile de măsline sau apele minerale.
Duminică, 1 decembrie, de Ziua națională a României, în intervalul orar 12:00 – 18:00, pe lângă explorările gustative puse în operă de către expozanții prezenți la eveniment, vor avea loc și lucrările conferințelor despre identitatea națională „Gastronomia – cu bune, cu rele”, în cadrul cărora practicieni din turism și producție alimentară vor conferenția împreună cu specialiști din alte domenii de relevanță, în context interdisciplinar, despre brandul de țară, branduri de regiuni, turism și plusvaloarea pe care producția alimentară și serviciile de ospitalitate turistică le pot aduce României.
Craiova, capitală gastronomică est-europeană este un proiect inițiat Liceul de Industrie Alimentară împreună cu Primăria Municipiului Craiova, cu scopul de a contribui la dezvoltarea brandului turistic al orașului și de a oferi o șansă de dezvoltare profesională a tinerilor elevi de profil prin implicarea în activități teoretice și practice alături de pofesioniștii din sectorul HoReCa.