Motivarea deciziei CCR pentru anularea alegerilor prezidențiale/ Procesul electoral a fost viciat/ Klaus Iohannis rămâne în funcție
”Caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați, prin intermediul unei campanii electorale, în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă”, se arată în motivarea deciziei fără precedent a Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale. CCR mai arată că ”a fost afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au fost nesocotite reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia”.
Publicat de Lica Simona, 7 decembrie 2024, 08:16
În documentul prin care își argumentează decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, judecătorii CCR spun că, după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, au constatat că procesul electoral ”a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, iar „toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”.
Conform motivării CCR, ”caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați, prin intermediul unei campanii electorale, în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media”.
În motivarea publicată, vineri seara, CCR arată că ”manipularea votului a fost cu atât mai evidentă, cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale”. În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor, consideră CCR.
”Un candidat a încălcat legislația electorală referitoare la finanțarea campaniei”
Curtea mai arată că ”un candidat a încălcat legislația electorală referitoare la finanțarea campaniei pentru alegerile prezidențiale”:
„Astfel, declarațiile depuse la Autoritatea Electorală Permanentă ale unuia dintre candidați, referitoare la bugetul său de campanie, pe care l-a raportat ca fiind 0 lei, sunt în contradicție cu datele prezentate în „Notele de informare” ale Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală de Protecție Internă și a Serviciului Român de Informații.
Or, este de notorietate că o campanie electorală presupune costuri și cheltuieli importante, iar situația analizată relevă o incongruență evidentă între amploarea campaniei desfășurate și inexistența asumată de candidat în privința cheltuielilor efectuate. A fost, astfel, încălcat principiul transparenței finanțării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire corectitudinea desfășurării alegerilor”.
Trebuie exclusă ingerinţa unor entităţi statale sau non-statale
În motivarea deciziei sale, CCR arată că libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie presupune dreptul de a obţine informaţii corecte despre candidaţi, astfel că trebuie exclusă ingerinţa unor entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală.
Procesul electoral se reia de la zero, începând cu depunerea de candidaturi
CCR concluzionează că „procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare“:
„Toate aceste aspecte presupun inclusiv constituirea unor noi birouri electorale, depunerea din nou de candidaturi care urmează a fi evaluate de noul Birou Electoral Central și derularea unei noi campanii electorale corecte și transparente, prin raportare la principiile și valorile constituționale“.
Klaus Iohannis rămâne în funcţie, până când președintele nou ales depune jurământul
CCR mai spune că este aplicabil articolul din Constituţie potrivit căruia preşedintele în funcţie își exercită mandatul, până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales: ”Curtea, având în vedere complexitatea şi durata în timp a operaţiunilor electorale necesare ulterior pronunţării prezentei decizii, constată aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituţie, potrivit căruia Preşedintele României în funcţie «exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou-ales»”.
Amintim că decizia de anulare a alegerilor prezidențiale a fost luată de Curtea Constituțională vineri, cu două zile înaintea turului doi, între Călin Georgescu și Elena Lasconi, și în plină votare în diaspora.