Reguli privind sacrificarea porcilor în gospodărie
Publicat de Puiu Vulea, 15 decembrie 2024, 14:03
Potrivit Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, sacrificarea porcilor trebuie făcută numai după asomare, înjunghiere directă, fără asomare fiind considerată un act de cruzime față de animale, faptă pedepsită cu amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei.
Asomarea este procedeul care, aplicat unui animal, cauzează pierderea imediată a cunoştinţei acestuia până în momentul morţii, scopul procedurii fiind ca animalul să nu mai simtă durerea.
Asomarea trebuie realizată doar de persoane instruite, de obicei medicii veterinari de liberă practică, ei trebuind să verifice și starea de sănătate a animalelor înainte de sacrificare.
De asemenea, potrivit normelor sanitare veterinare, după sacrificare, o probă din carcasă, respectiv pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat, trebuie analizată de un medic veterinar pentru a verifica prezența Trichinella Spiralis, iar carnea nu poate fi consumată decât dacă rezultat analizei este negativ. Nerespectarea reglementărilor privind examenul trichineloscopic se sancționează cu amendă de până la 2.000 de lei.
După sacrificare, proprietarul are la dispoziție șapte zile pentru a preda medicului veterinar crotaliile auriculare ale porcului sacrificat, în vederea actualizării Bazei Naționale de Date.