Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Declaraţiile premierului Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern

”În acest mandat, nu am de gând să fiu popular, ci extrem de eficient!”, a fost mesajul transmis, astăzi, de Marcel Ciolacu.

Guvernul a adoptat OUG de reducere a cheltuielilor din sectorul public
Foto: rador

Publicat de Lica Simona, 30 decembrie 2024, 14:03

”Ultima prognoză a Comisiei Europene din noiembrie, dar şi datele venite în decembrie de la Comisia Naţională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât aşteptările specialiştilor. Situaţia s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor Uniunii Europene, începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România. Noi avem deja un deficit ridicat în acest an, deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB, faţă de ceea ce era prevăzut în buget. Însă, niciun om de bună credinţă nu poate critica că am mărit pensiile de două ori şi am eliminat inechităţile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, poliţiştilor sau militarilor. Nimeni nu poate contesta că a trebuit să acordăm bani în plus, pentru a menţine facturile la energie şi gaze neschimbate pentru populaţie şi economie, că am mărit fondurile pentru sănătate sau am făcut investiţii record în infrastructură. Toate împrumuturile au fost pentru a construi autostrăzi, şcoli, spitale şi pentru a achita datoriile din urmă.

Vreau să anunţ că nu regret niciuna dintre aceste măsuri, pentru că am făcut dreptate pentru milioane de oameni şi am ajutat economia prin investiţii majore. Avem însă înainte un an dificil, din punct de vedere economic, iar în faţa cifrelor şi a realităţii trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore. Un comportament economic iresponsabil în acest moment ar însemna automat scăderea rating-ului de ţară, alungarea investitorilor şi împrumuturile la dobânzi foarte mari. Asta înseamnă în scurt timp recesiune, falimente şi şomaj pentru foarte mulţi români. De aceea, am hotărât împreună cu partenerii de coaliţie să adoptăm azi aşa-zisa ordonanţă trenuleţ, pentru a ţine sub control deficitul bugetar în 2025, aşa cum ne-am angajat în faţa Comisiei Europene prin planul fiscal. Am obţinut o prelungire, de la 4 la 7 ani, pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7% în 2025. Asta înseamnă că vom avea acces, în continuare, la fondurile europene şi din PNRR, atât de necesare pentru a continua modernizarea României. Această ordonanţă nu este una a austerităţii sau a sărăciei. Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA-ul de la 19 la 24 sau când s-au închis şcoli şi spitale.

Am structurat această ordonanţă pe trei obiective fundamentale: stoparea creşterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB, respectiv 19 miliarde de lei, şi majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale de care are nevoie România, din PNRR. Adoptăm azi măsuri clare privind reforma statului şi reducerea cheltuielilor publice, şi începem cu noi, cu politicienii. Salariile demnitarilor vor fi îngheţate şi în acest an, iar partidele vor primi sume reduse cu 25%; apoi vom continua cu aparatul bugetar. În acest an, nu există resurse financiare pentru creşterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acordă sporuri şi premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanţă şi evaluări. Angajările la stat vor fi îngheţate în anul 2025 şi vom trece rapid la desfiinţarea şi comasarea de instituţii şi agenţii publice.

Vom prelua un model deja consacrat şi vom înfiinţa Departamentul pentru Eficientizarea Activităţii Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB, anul viitor. Precizez că, în acest departament, care va fi cu specialişti din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono.

În acelaşi timp, trebuie să luăm măsuri de creştere a veniturilor la bugetul de stat. Am adoptat acele măsuri, care sunt cuprinse în reforma fiscală din PNRR, cu cel mai redus impact asupra creşterii economice. Am refuzat să tăiem de la investiţii sau să creştem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat creşterea TVA-ului, care ar fi dus la creşterea inflaţiei. Aşadar, eliminăm toate facilităţile fiscale şi creăm un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi, pentru a evita un şoc în economie. Vor fi afectate circa 30.000 de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat.
De asemenea, introducerea impozitului pe construcţii speciale nu se va aplica decât după ce vor fi emise normele şi după ce ministrul Finanţelor va avea discuţii cu marile companii, care vor urma să aibă investiţii. Astfel, ne vom păstra locul 7 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cel mai mic impozit pe dividende. În ţara noastră plătim 10% de la 1 ianuarie, dar Ungaria are 15%, Polonia are 19%, Cehia are 23%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 20%.

În final, fac un apel către companiile, care continuă să nu-şi plătească corect taxele şi să-şi externalizeze profiturile: nu mai putem aşeza povara fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc şi creează locuri de muncă. Cu alte cuvinte, plătiţi toţi corect sau plecaţi!

Am un mesaj special pentru pensionari şi pentru românii cu venituri mici: măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că, atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie, vom găsi resursele financiare, fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici şi medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflaţiei, în a doua parte a anului. De asemenea, vom reduce gradual povara fiscală pe muncăm cu până la cinci puncte procentualem în cazul salariilor mici şi a familiilor cu copii. Şi mai solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de şase luni de zile, pentru îngheţarea preţurilor şi solidaritate cu populaţia şi Guvernul României.

Ca prim-ministru, sunt pregătit pentru orice critică. În acest mandat nu am de gând să fiu popular, ci să fiu extrem de eficient. Cu alte cuvinte, criticaţi-mă pe mine, dar lăsaţi România să meargă înainte şi să se dezvolte. Nu se poate face altfel! Vă mulţumesc!”

sursa: rador

Livrările pensiilor în ianuarie 2025
National sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 10:35

Livrările pensiilor în ianuarie 2025

Livrările pensiilor în ianuarie...

Livrările pensiilor în ianuarie 2025
pixabay.com
National sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 10:27

Liberalizarea pieței de energie: Scenarii și planuri etapizate

Liberalizarea pieței de energie: Scenarii și planuri...

Liberalizarea pieței de energie: Scenarii și planuri etapizate
România va primi noi sisteme Patriot
National vineri, 3 ianuarie 2025, 21:25

România va primi noi sisteme Patriot

România va primi noi sisteme...

România va primi noi sisteme Patriot
Ministrul Energiei caută consilieri onorifici
National vineri, 3 ianuarie 2025, 19:13

Ministrul Energiei caută consilieri onorifici

Ministrul Energiei caută...

Ministrul Energiei caută consilieri onorifici
National vineri, 3 ianuarie 2025, 18:40

Au crescut rezervele valutare ale BNR

Au crescut rezervele valutare ale...

Au crescut rezervele valutare ale BNR
National vineri, 3 ianuarie 2025, 17:11

Primul deces cauzat de gripă în sezonul 2024 – 2025

Primul deces cauzat de...

Primul deces cauzat de gripă în sezonul 2024 – 2025
National vineri, 3 ianuarie 2025, 11:06

Ministrul de Interne: O lege prost gândită a scos la pensie 35.000 de polițiști cu experiență

Cătălin Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a...

Ministrul de Interne: O lege prost gândită a scos la pensie 35.000 de polițiști cu experiență
National joi, 2 ianuarie 2025, 16:24

CNN Travel a inclus România în topul celor mai bune locuri de vizitat, în 2025

Frumusețile României au atras atenția celei mai importante televiziuni...

CNN Travel a inclus România în topul celor mai bune locuri de vizitat, în 2025