România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”
Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.
Publicat de Cosmin Meca, 23 ianuarie 2025, 08:48
Ministrul Energiei anunță că va cere Comisiei Europene să aprobe amânarea închiderilor programate ale grupurilor energetice pe bază de lignit.
„Nu s-au construit în loc centrale mai puțin poluante, iar în lipsa lor am devenit mai dependenți de importuri”, spune oficialul
Renunțarea la cărbune este prevăzută și în Pactul Verde European, pe care tot mai multe voci îl critică acum.
Mai multe grupuri energetice pe bază de lignit de la Rovinari, Turceni, Ișalnița ori Govora ar trebui închise definitiv doar anul acesta, așa cum ne-am asumat și în cadrul PNRR. Procesul ar trebui continuat și în anii următori, astfel că mii de megawaţi de producție de energie ar dispărea, odată cu mii de locuri de muncă.
Ministrul Energiei propune acum să se amâne închiderea acestor capacități de producție pe bază de cărbune, extrem de poluante, pentru a nu deveni mai dependenți de importuri.
Această înlocuire este prevăzută și în planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, însă multe proiecte au fost întârziate. Iar producția pe bază de cărbune este scumpă.
În contextul în care Europa a ajuns la doar 3% importuri din Rusia, este evident că vorbim despre o altă paradigmă și trebuie să găsim acele resurse în interiorul Uniunii Europene, care pot să fie exploatate cât mai rapid și să ne asigure o competitivitate pe piața mondială.
Pentru ca închiderea capacităților de producție pe bază de cărbune să fie amânată, ar trebui modificat PNRR, amendată legea decarbonizării și renegociat planul de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia.
Oficialii români speră să obțină un acord cu Uniunea Europeană cât mai curând.
sursa: stirileprotv.ro