Praz umplut
Publicat de Cosmin Meca, 10 octombrie 2014, 11:58 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 12:10
Timp de gătire 60 Minute
Complexitate Medie
- Ingrediente
5 tulpini de praz medii,
1/2 kg carne tocată (amestec din vită ?i porc), la care adaugaţi 1 ou, sare ?i
200 gr. măsline,
verdea?ă (după gust ?i preferin?e),
sare, piper,
bulion făcut în casă (amestec de ro?ii ?i ardei gras),
o cea?că de ulei,
2 căni de apă,
1 cea?că de vin.
- Mod de preparare
1. După ce cură?a?i prazul de toate cele, tăia?i bucă?i de cca. 10 cm pe care le goli?i de „con?inut”. Adică, ajuta?i de coada unei furculi?e (am folosit eu), împinge?i în afară miezul prazului, în a?a fel încât să mai rămână două foi (de ce două? pentru că la umplere ?i/sau fierbere se pot rupe ?i căuta?i umplutura prin toată oala). Bucă?ile de praz mai „încăpă?ânate”, pot fi băgate câteva minute în apă rece.
2. Miezul se toacă mărunt ?i se pune deoparte. Am amestecat carnea cu oul, verdea?a, sarea ?i pierul ?i gata! Aten?ie! NU pune?i orez în umplutură pentru că acesta se umflă. Cu acest amestec se umple prazul.
3. Miezul prazului tocat se pune la călit, cu o cea?că de ulei. După ce se înmoaie prazul, pune?i bulionul, amesteca?i temeinic ?i lăsa?i să bolborosească un pic.
4. Adăuga?i ?i măslinele, completa?i cu apă cât să poată fierbe nestingherite ?i lăsa?i la foc mediu cca. 10 min. După ce au dat bine în clocot pune?i un pic de vin ?i mai lăsa?i să fiarbă.
5.Apoi pune?i solda?ii-n oală ?i lăsa?i la fiert până se înmoaie prazul (carnea se fierbe foarte repede). Spre sfâr?it pune?i verdea?a tocată în oala aburindă, până ame?i?i de miros ?i aburii ce ies din oală.