Connect with us

Sport

A murit Gigi Mulțescu, o figură legendară pentru fotbalul românesc

Published

on

Astăzi, 15 septembrie, Gigi Mulțescu a încetat din viață, la vârsta de 72 ani. Trista veste a fost dezvăluită de Ionel Culina, fost ofițer de presă la Dinamo și apropiat de legenda „câinilor”, și confirmată de foștii coechipieri.

Marele dinamovist era internat de câteva zile, cu o pneumonie severă care agravase celelalte afecțiuni.

Gazeta Sporturilor îi face portretul unui jucător special și a unui antrenor îndârjit, care a fost iubit de Dinamo și respectat de tot fotbalul românesc pentru pasiunea sa pentru sportul-rege.

Pe 11 noiembrie 1951, înregistrat două zile mai târziu în documente, la Botoroaga, o comună din partea estică a Teleormanului, se năștea Gigi Mulțescu, nume ce avea să inspire generații întregi de copii în tainele sportului rege.

Gigi Mulțescu, de la Jiul Petroșani la Dinamo și echipa națională

Moștenirea pe care acesta o lasă fotbalului transcende orice fel de statistică. A pus umărul la edificarea uneia dintre cele mai mari echipe românești din istorie, Dinamo-ul din prima parte a anilor 1980, a scris capitole întregi la dinastia „Găștii Nebune” din Regie.

Este probabil cel mai mare jucător din istoria Jiului Petroșani, unde a marcat de două ori într-o finală de Cupa României cu Poli Timișoara, singurul trofeu din vistieria clubului. S-a oferit, în cele mai grele momente din existență și în mijlocul unei pandemii globale, să dea o mână de ajutor clubului din Ștefan cel Mare, chiar dacă starea sa de sănătate nu era dintre cele mai bune.

A îmbrăcat cu mândrie tricoul primei reprezentative, de 12 ori mai exact, reușind să scuture de două ori „ațele” porților: o dată pe vechiul „23 august”, disputat pe 28 noiembrie 1976, contra Bulgariei, a doua oară în „Groapă” în preliminariile pentru Campionatul European din 1980, contra Ciprului, pe 18 noiembrie 1979.

Mulțescu a scris istorie în Valea Jiului: „O fi puțin?!”

Primii pași în fotbal i-a făcut la juniorii Stelei, neștiind că, peste ani, se va afla de cealaltă parte a baricadei. A debutat în fotbalul mare pentru Jiul Petroșani, reprezentând cu mândrie tricoul „minerilor” timp de opt sezoane.

În această perioadă, Mulțescu a fost decisiv în câștigarea singurului trofeu din istoria clubului colorat în alb și negru: Cupa României, reușind o „doppietta” în finala contra celor de la Poli Timișoara, disputată pe „Republicii” din București și tranșată de Jiul cu un spectaculos 4-2.

1974 a fost cel mai bun an al meu! Când spun că ’74 a fost anul meu mă refer la faptul că atunci am luat Cupa României cu Jiul, cu naționala studențească am câștigat Campionatul Mondial Universitar din Franța, unde am purtat și banderola de căpitan, iar cu reprezentativa de tineret am devenit campion balcanic.

În plus, am înscris în toate finalele acestor competiții! O fi puțin?!” declara fostul mijlocaș într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor de acum doi ani.

„Câine” cu pedigree: 3 titluri consecutive și două Cupe ale României la Dinamo!

În 1979, Gigi Mulțescu s-a transferat la Dinamo. A părăsit formația alb-roșie după șase sezoane, trei titluri consecutive între 1982 și 1984, două Cupe ale României, în 1982 și 1984, precum și 20 partide disputate în competițiile europene.

A marcat de 29 ori în 132 partide pentru Dinamo.

Statisticile ne spun că o seară de Cupa Campionilor sau Cupa UEFA nu era niciodată cea mai proastă noapte a sa, monolit al acestei afirmații fiind cele nouă goluri reușite de acesta.

A răpus „catenaccio” și „regina” Europei

Prima mare „dublă” ce l-a avut drept protagonist pe Gigi Mulțescu a fost cea cu Inter Milano. După un 1-1 pe „Giuseppe Meazza”, goluri Pasinato pentru peninsulari și Custov pentru Dinamo, „câinii” au reușit să se impună cu un istoric 3-2 la București.

Meciul a contat pentru al doilea tur din Cupa UEFA, sezonul 1981-1982. Dudu Georgescu, Augustin și Orac marcau pentru Dinamo, Altobelli și Prohaska pentru „nerazzuri”. Mulțescu intra la debutul reprizelor de prelungiri, înlocuindu-l pe Custov.

sursa: gsp.ro

sursa foto: realitatea.net