In anul scolar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au facut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.
Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obligatia sa emita abonamente pentru transportul elevilor, abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distante de pana la 50 de kilometri.
Trebuie mentionat faptul ca, incepand cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat si nu acopera integral tariful decat pentru o mica parte din abonamentele emise de transportatori. In multe cazuri, diferenta de pret nedecontata este mare si constituie motiv de abandon scolar, mai ales in zonele slab dezvoltate, unde costurile cu naveta sunt ridicate in raport cu veniturile familiilor. Distanta medie la nivel national pe care trebuie sa o parcurga un elev care face naveta este de 18 kilometri. Pretul mediu al unui abonament lunar pentru aceasta distanta este de circa 150 lei. Din aceasta suma, elevului i se deconteaza in pezent 56 de lei, astfel ca aproape 100 de lei trebuie acoperiti lunar din bugetul familiei.
In acelasi timp, masura adoptata de Guvern a fost luata avand in vedere ca Romania este a treia tara din Uniunea Europeana in ceea ce priveste parasirea timpurie a scolii (19,1% din populatia de 18-24 de ani), rata care a crescut de la 17,3% in 2013. De asemenea, s-a avut in vedere si faptul ca unul din cinci elevi din invatamantul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, peste jumatate din populatia cu varsta cuprinsa intre 15-19 ani locuieste in mediul rural, liceele si scolile profesionale sunt situate in general in zona urbana.
Decontarea integrala a costurilor pentru naveta elevilor a fost, de altfel, una dintre solicitarile adresate Guvernului de catre asociatiile reprezentative ale elevilor, Organizatia Salvati Copiii, federatiile sindicale reprezentative din educatie.
Un alt capitol inclus in Ordonanta de Urgenta are in vedere reglementarea tarifului maximal per kilometru aferent abonamentului elevilor. Mai exact, actul normativ stabileste ca tariful maximal per kilometru aferent abonamentului de transport rutier pentru elevi se stabileste si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.
De asemenea, metodologia de calcul a tarifului maximal se aproba tot prin Hotarare a Guvernului.
Contractele de transport in curs, valabil incheiate, in baza carora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport a elevilor, nu pot fi modificate pana la ajungerea la termen decat prin acordul partilor.
Reglementarea unui tarif maximal se face in conditiile in care tarifele practicate de operatorii de transport public variaza foarte mult pentru aceeasi distanta, preturile maxime fiind de pana la 13 ori mai mari decat preturile minime. De exemplu, in prezent, pentru o distanta de 10 kilometri, valoarea minima a tarifului de transport este de 29 de lei, cea maxima de 228 de lei, iar valoarea decontata elevului este de 40 de lei. Pentru un traseu de 30 de kilometri, valoarea minima a tarifului este de 43 de lei, cea maxima de 360 de lei, iar suma decontata elevului este de 80 de lei.