Acordurile „Viorii lui Enescu” au rasunat la Viisoara
Publicat de Cosmin Meca, 26 octombrie 2015, 16:50 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:27
Seara zilei de joi, 22 octombrie, a fost una mai specială pentru o parte din locuitorii comunei Viişoara: sala Casei de cultură s-a umplut de acordurile muzicii de calitate. Aflaţi într-un turneu naţional cu spectacolul „Vioara lui George Enescu”, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au fost prezenţi la Viişoara, comuna fiind primul punct al turneului care a debutat pe 22 octombrie şi se termină cu spectacolul de pe 31 octombrie susţinut la căminul cultural din Osica de Sus, judeţul Olt.
Vârstnici, tineri sau copii au fost prezenţi, aşadar, la seara muzicală de la Viişoara pentru a se întâlni cu unele din cele mai frumoase bucăţi muzicale compuse de-a lungul timpului. Chiar mai mult decât atât, recitalul de care s-au bucurat spectatorii a avut un element unic în felul său: Gabriel Croitoru a cântat pe vioara care i-a aparţinut lui George Enescu – o vioară Guarneri (confecţionată în familia celebrilor luthieri italieni Guarneri cu secole în urmă) – căreia i se mai spune şi „Catedrala” datorită sonorităţii sale.
Dacă toată lumea este mult mai familiarizată cu viorile Stradivarius, de exemplu, deoarece la momentul acesta în lume există mult mai puţine viori Guarneri decât Stradivarius, vioara la care a cântat şi cântă Gabriel Croitoru este cu atât mai valoroasă. Însuşi violonistul ne spunea, în particular, cam care este valoarea la care se poate ridica vioara, însă nu putem să precizăm aici care ar putea fi acele valori exprimate în bani.
„Într-una din poeziile sale, marele Mihai Eminescu spune «Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată». Nici eu, ca primar, nu credeam că, vreodată, într-o zi, în Viişoara, vor concerta Gabriel Croitoru şi Horia Mihail”, spunea, la finalul spectacolului, primarul comunei Viişoara, Ioan Roman.
Considerând că recitalul a fost o adevărată minune pentru comună, minune pentru care le-a mulţumit atât interpreţilor, cât şi preşedintelui RCF (Rei Culturae Fautores), Dan Zăhan, cel cu sprijinul căruia cei doi interpreţi au ajuns şi la Viişoara, primarul Ioan Roman adăuga: „Este timpul să avem grijă şi de suflet. Ce s-a-ntâmplat în seara asta în Viişoara a fost un pansament pentru suflet, pentru că de prea mult timp noi, oamenii, ne axăm numai pe partea materială. În seara asta cred că v-am oferit un pansament pentru suflet”.
La rândul său, Dan Zăhan spunea, tot la finalul spectacolului: „Un gând al marelui nostru compozitor şi violonist George Enescu era că «menirea sfântă a muzicii este să stingă urile, să potolească patimile şi să adune oamenii într-o caldă înfrăţire». Sperăm ca în această seară să mergeţi de la acest eveniment de excepţie cu acest sentiment de caldă înfrăţire, de dragoste şi de iubire”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.