Acțiunea BLOCADA
Publicat de Cosmin Meca, 1 august 2015, 15:24
INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN GORJ desfăşoară acţiunea Blocada, atât pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, cât şi pentru asigurarea unui trafic rutier fluent, în special pe drumurile dinspre şi către punctele de trecere a frontierei. În perioada 25 iulie – 31 august, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj desfăşoară acţiuni preventiv-reactive, la care participă poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, poliţie transporturi, acţiuni speciale, arme, explozivi şi substanţe periculoase. În activităţile desfăşurate, poliţiştii urmăresc prevenirea comiterii de infracţiuni, şi asigurarea fluenţei traficului rutier pe sectoarele de drum cu trafic intens.
Astfel, în perioada 25 – 29 iulie, la aceste acţiuni au participat 270 de poliţişti, dintre care 198 de la ordine publică, 58 de la rutieră, nouă de la investigaţii criminale şi cinci de la alte structuri de poliţie. În urma a 11 acţiuni punctuale desfăşurate în această perioadă, poliţiştii gorjeni au constatat şapte infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. De asemenea, au fost aplicate 504 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 139.087,5 lei, dintre care 23 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică, prevăzute de Legea 61/1991, trei la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi una la Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.
În urma activităţilor desfăşurate în trafic, poliţiştii au aplicat 459 de contravenţii prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dintre care şapte pentru consum de alcool, 169 pentru viteză neregulamentară şi patru pentru nerespectarea normelor legale privind depăşirea. Ca măsură complementară, au reţinut 30 de permise de conducere, dintre care şapte pentru consum de alcool şi şapte pentru viteză şi 16 pentru alte abateri şi au retras 10 certificate de înmatriculare.
♦ POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ : Înainte de a pleca la drum mai lung, trebuie verificată întotdeauna starea tehnică a autovehiculului.
De asemenea, este bine să vă interesaţi cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.
Puteţi obţine informaţii permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi la eventualele rute ocolitoare, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Circulaţi adaptând permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Autoturismul trebuie echipat corespunzător.
Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.
Pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă. Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat.
Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.
Nu lăsaţi autoturismul pornit şi neasigurat nici atunci când îl părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare.