Acțiuni de amploare ale polițiștilor rutieri doljeni pentru prevenirea accidentelor de circulație.
Polițiștii rutieri și polițiștii structurilor de ordine publică, cu atribuții de poliție rutieră, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române, au desfășurat o acțiune pe drumurile publice din județ, pentru creșterea siguranței rutiere și prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Publicat de Cosmin Meca, 8 noiembrie 2024, 09:24 / actualizat: 8 noiembrie 2024, 11:11
Polițiștii rutieri și polițiștii structurilor de ordine publică, cu atribuții de poliție rutieră, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române, au desfășurat o acțiune pe drumurile publice din județ, pentru creșterea siguranței rutiere și prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
La această acțiune, polițiștii au utilizat aparate radar, etiloteste și drugteste pentru a depista șoferii care au încălcat regimul legal de viteză sau au ales să conducă sub influența alcoolului ori a substanțelor interzise.
De asemenea, acțiunea a vizat și combaterea abaterilor comise de pietoni, prin identificarea celor care nu au respectat normele de circulație pe drumurile publice, indisciplina pietonală fiind una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.
În primele 10 luni ale anului 2024, numărul total de accidente rutiere grave din județul Dolj a scăzut de la 76 la 66 față de aceeași perioadă a anului 2023, înregistrând o reducere de 13,15%. În ceea ce privește victimele rezultate din accidentele grave, numărul răniților grav a scăzut de la 44 la 27, numărul răniților ușor a rămas constant la 31, iar, din păcate, numărul persoanelor decedate a crescut de la 48 la 50.
Principalele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost reprezentate de indisciplina pietonală (traversarea neregulamentară a pietonilor și circulația pietonilor pe partea carosabilă – 18,18%), viteza (sub cele două forme – viteza neadaptată la condițiile de drum și viteza neregulamentară/excesivă – 16,66%) și neacordarea priorității vehiculelor (15,15%).
În această perioadă, au fost organizate și executate 1.657 de acțiuni, dintre care 1.297 cu efective proprii și 360 în colaborare cu alte structuri de poliție sau alte instituții.
În urma activităților desfășurate, au fost constatate 127 de infracțiuni pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive, 132 pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, 149 pentru conducerea fără permis sau cu permisul suspendat, anulat sau retras, și 89 de infracțiuni privind alte fapte.
Pe linie contravențională, în această perioadă, polițiștii rutieri au aplicat 38.859 de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor O.U.G. nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Din trafic au fost retrași 5.697 de conducători auto care reprezentau un pericol pentru ceilalți participanți. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă determinată, conform legislației în vigoare.
De asemenea, au fost oprite temporar de la circulație 1.303 vehicule care nu prezentau siguranță pentru trafic, iar certificatele lor de înmatriculare au fost retrase până la remedierea problemelor constatate.
Pentru a preveni accidentele rutiere, recomandăm tuturor participanților la trafic să manifeste prudență, să respecte regulile de circulație și indicațiile polițiștilor rutieri aflați în teren.
- Înainte de a pleca la drum, asigurați-vă că autovehiculul este în stare bună de funcționare.
- Nu conduceți dacă ați consumat băuturi alcoolice, substanțe psihoactive sau sunteți obosit. Pusă în pericol nu este doar viața dumneavoastră, ci și a celorlalți participanți la trafic.
- Adaptați viteza la condițiile de trafic și de drum.
- Folosiți centura de siguranță și respectați regulile privind transportul copiilor (folosiți scaune speciale pentru copii).
Pentru că se apropie sezonul rece, vă recomandăm să vă informați din timp asupra condițiilor meteorologice din zonele în care urmează să vă deplasați și să vă echipați mașina corespunzător. Nu plecați la drum fără anvelope de iarnă! Conform legislației în vigoare, circulația autovehiculelor fără anvelope de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este interzisă.
Pietonilor le recomandăm:
- Să circule numai pe trotuare atunci când acestea sunt disponibile sau, în lipsa acestora, pe partea stângă a drumului, în sensul de mers.
- Să traverseze doar prin locurile marcate și doar după o asigurare temeinică.
- Să evite folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive electronice în timpul traversării.
- În lipsa unei treceri pentru pietoni în apropiere, să traverseze doar la colțul intersecției, după o asigurare prealabilă.
Creșterea siguranței participanților la trafic reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, fiind unul dintre obiectivele generale asumate de Poliția Română.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.