Acuzații dure pe seama proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc (audio)
Publicat de Davian Vlad, 30 aprilie 2020, 09:47
Senatul a respins ieri proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.
Legea a fost subiect de dispute politice ample, după ce fusese adoptată tacit, fără dezbatere, de Camera Deputaţilor. Senatul era camera decizională în acest caz şi a fost convocat ieri, având doar acest proiect pe ordinea de zi. Petruţa Dinu relatează:
Aprobarea tacită în Camera Deputaţilor a proiectului care prevedea autonomia Ţinutului Secuiesc a stârnit critici dure din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului a acuzat PSD că a ajutat UDMR să treacă acest act normativ:
În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor şi lider interimar al PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut serviciilor de informaţii să anunţe public dacă i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis vreo informare referitoare la acuzaţiile aduse de şefului statului la adresa social-democraţilor în legătură cu proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Marcel Ciolacu i-a transmis şefului statului că atacurile politice nu rezolvă problemele românilor:
Într-o înregistrare video postată pe pagina sa socializare, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a precizat că îi cere preşedintelui României, Klaus Iohannis să acorde mai mult respect maghiarilor. Şeful diplomaţiei de la Budapesta afirmă că Ungaria este interesată să menţină relaţii bune cu România, având în vedere faptul că cele două ţări sunt partenere importante din punct de vedere economic şi este şi interesul maghiarilor din Transilvania să existe o relaţie normală între cele două state.
În replică, Ministerul Român de Externe a emis un comunicat de presă în care arată că afirmaţiile ministrului Peter Szijjarto sunt provocatoare şi inadecvate: „Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmaţiilor Preşedintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul aşa-zisului ‘Ţinut Secuiesc”. Aceasta este o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituţiei române, partea ungară neavând cum să se pronunţe asupra acestui subiect, menţionează MAE.