Adevărul despre alimentele bio
Publicat de Cosmin Meca, 29 ianuarie 2017, 17:00
Marketingul este sufletul comerţului cu alimente bio. În cadrul unui studiu efectuat în Italia, de Asociaţia Altroconsumo, au fost examinate şase categorii de alimente: lapte, iaurt, dulceaţă, biscuiţi, cereale pentru mic dejun şi fette biscottate (pâine prăjită).
Au fost evaluate atât calitatea ingredientelor, cât şi prezenţa contaminanţilor: hormoni, micotoxine şi pesticide.
Iaurturi cu ingrediente… nenaturale
„Maria Seveso, biolog şi autoarea cărţii «Speriamo in Bio (Speram în Bio)», spune că un produs industrial biologic nu are niciun sens decât dacă se acordă o importanţă deosebită tuturor ingredientelor. Însă acest lucru nu se întâmplă. În urma studiului Asociaţiei Altroconsumo a rezultat că şi în iaurturile bio găsim o listă de ingrediente foarte puţin naturale, cum ar fi agenţi de îngroşare, gelifianţi, coloranţi şi arome. În pâinea prăjită bio s-au găsit grăsimi de proastă calitate, însă nu s-au găsit pesticidele existente în pâinea normală”, explică nutriţionista Marie Vrânceanu.
Cereale cu… micotoxine
„Regulile pentru alimentele bio sunt mai rigide şi cine le cumpără ştie sigur că nu va găsi în farfurie pesticide, în schimb va găsi micotoxine care sunt înlăturate în agricultura convenţională prin tratamente chimice cu fungicide. Micotoxinele sunt substanţe naturale, ce apar ca produşi secundari în urma dezvoltării ciupercilor parazite la plante şi la produsele depozitate şi utilizate apoi în hrana oamenilor şi animalelor. Ele sunt substanţe toxice ce prezintă riscuri semnificative pentru siguranţa alimentaţiei cotidiene. Ancheta Altroconsumo a demonstrat că cerealele bio conţineau niveluri de micotoxine superioare limitelor admise”, declară Marie Vrânceanu.
Unul dintre cei mai mari nutriţionişti italieni, prof. Giorgio Calabrese, spune că biologic nu înseamnă neapărat mai sănătos. În Piemonte, judecătorul Guariniello a demarat o anchetă ce a concluzionat că 54% din produsele bio analizate conţineau organisme modificate genetic.
Alimentele bio trebuie păstrate în condiţii optime. La umiditate crescută, se contaminează cu ciuperci, respectiv micotoxine, şi ne pot îmbolnăvi.
Uniunea Europeană foloseşte următoarea siglă pentru bio: alegerea acestui produs face bine mediului înconjurător şi nu neapărat sănătăţii.
15 instituţii controlează, în Italia, alimentele bio.