Adunări declarate (audio)
Publicat de Liviu Goga, 16 octombrie 2018, 08:34
Adunările publice care se desfăşoară în pieţe, pe bulevarde şi trotuare ori în apropierea sediilor unor instituţii publice sau private trebuie declarate, înainte de a avea loc. Este decizia Instanţei Supreme, care a admis un recurs în interesul legii, în urma unui demers iniţiat, în luna iulie, de conducerea Curţii de Apel Bucureşti. Cătălina Creţu are detalii:
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, consideră că nu era necesar ca Instanţa Supremă să reglementeze organizarea adunărilor publice, întrucât acest lucru era prevăzut în lege. El a adăugat că respectiva decizie aduce, totuşi, unele clarificări în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei în vigoare:
PNL are în vedere o iniţiativă legislativă privind garantarea dreptului la liberă exprimare al cetăţenilor, a anunţat deputatul liberal Gigel Ştirbu:
Asociaţia neguvernamentală „Evoluţie în Instituţie” a anunţat că va da în judecată statul român la CEDO, după decizia Instanţei Supreme privind adunările publice. Reprezentanţii asociaţiei spun că în acest fel a fost limitat dreptul cetăţenilor de a protesta spontan şi îi permite Jandarmeriei să intervină în forţă, chiar dacă este o manifestaţie paşnică.