În urma celor mai recente studii, oamenii de știință din SUA au ajuns la concluzia că țănțarii își găsesc victimele pe baza a trei indicii: miros, văz și căldura corporală.

Pentru realizarea studiilor, biologii au urmărit mișcările unorțănțari înfometați aflați în interiorul unui tunel cu aer și au observat că aceștia sunt atrași în primul rând de dioxidul de carbon, apoi de culori și pe distanțe scurte îi atrage căldura.

Rezultatele studiilor realizate de biologii americani au fost publicate în revista Current Biology și dezvăluie faptul că cel mai important criteriu pe baza căruia țânțarii își aleg masa este mirosul.

Astfel, mirosul corporal joacă un rol important în felul în care un țânțar își alege o victimă în detrimentul alteia. Se pare că, țânțarul anofel, principalul vector al malariei preferă femeile însărcinate și de obicei persoanele supraponderale sunt sursa preferată de hrană a celorlalte tipuri de țânțari.

Țânțarii simt de la o distanță de 50 de metri mirosul de dioxid de carbon aflat într-o concentrație foarte mare în respirația animalelor și a oamenilor cu al căror sânge se hrănesc și astfel își găsesc foarte ușor victimele. Apoi, când se află la o distanță de 5-10m caută un stimul vizual interesant și când se află la o distanță de un metru de posibilele victime le alege în funcție de căldura corporală.

Biologii susțin că abordarea aceasta din trei direcții a țânțarilor este foarte enervantă pentru oameni și este foarte greu să ne ferim de mușcăturile lor care produc simptome destul de neplăcute.

Ca să nu fim găsiți de țânțari, în primul rând ar trebui să ne ținem respirația sau să reținem într-un fel dioxidul de carbon eliminat odată cu aceasta. Cum acest lucru nu este posibil, trebuie să încercăm să le distragem atenția spre altceva. Putem să purtăm haine mai puțin colorate, dar deschise la culoare pentru că cele închise pot semăna cu blana animalelor și pot atrage țânțarii. Nu trebuie să folosim parfumuri florale pentru cățânțarii adoră mirosurile plăcute pe care le aseamănă cu nectarul florilor, dar trebuie să spălam des pielea pentru că ei atacă fără milă un corp transpirat. De asemenea, trebuie să stăm în locuri bine ventilate pentru că țânțarii nu zboară foarte bine, dar și în locuri luminoase pentru că ei adoră lumina difuză. Și nu în ultimul rând, dacă niciuna din aceste metode nu dă rezultate se pot aplica pe piele produse care țin țânțarii la distanță.