Agenda Parlamentului European pentru saptamana 19-25 februarie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 20 februarie 2018, 15:40
Impozitarea multinaţionalelor. Comisia pentru afaceri economice și monetare va da avizul cu privire la propunerea de creare a unui regim unic european, clar și echitabil privind impozitul pe profit, denumit „Baza fiscală consolidată comună a societăților” (CCCTB), care ar cuprinde și întreprinderile digitale. O caracteristică importantă este să se asigure că societățile sunt impozitate acolo unde profiturile lor sunt generate, în încercarea de a reduce pragul de schimbare a profitului. (Miercuri)
Participarea consumatorilor la energia curată. Comisia pentru industrie și energie va vota noi legi pentru a împuternici consumatorii să genereze și să păstreze energia electrică, precum și să gestioneze consumul într-un mod mai facil, să consolideze cooperarea între statele membre în caz de criză energetică și să deschidă piața energiei electrice pentru o mai mare concurență. Aceste propuneri vizează, de asemenea, stimularea investițiilor și asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică. (Miercuri)
Remedii la nivelul întregii UE privind produsele defecte. Deputații europeni vor vota cu privire la un set unic de norme care să asigure consumatorilor obținerea remedierilor la care au dreptul dacă achiziționează un produs defect. Proiectul de norme armonizează anumite drepturi contractuale și s-ar aplica vânzărilor de bunuri online, cât și offline (față în față), de exemplu, dacă un consumator cumpără un aparat de uz casnic, o jucărie sau un calculator prin intermediul internetului sau prin intermediul magazinului local. (Joi)
Testarea animalelor pentru produse cosmetice. Comisia pentru mediu și sănătate publică va vota un proiect de rezoluție prin care se solicită Consiliului și Comisiei Europene să obţină o interdicție globală privind testarea produselor cosmetice pe animale. O astfel de interdicție este deja în vigoare în UE, dar în jur de 80% din țările lumii permit încă testarea pe animale și comercializarea produselor cosmetice testate pe animale. (Marţi)
Programul european de apărare. Primul program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, cu un buget de 500 de milioane de euro pentru perioada 2019-2020, va fi supus votului legislativ în cadrul Comisiei pentru industrie și cercetare. Asistența financiară a UE ar acoperi dezvoltarea unor produse și tehnologii noi și modernizate în domeniul apărării în UE. (Miercuri)
Reforma bugetului UE. Deputații europeni din cadrul Comisiei pentru bugete vor prezenta propuneri de reformare a bugetului UE pe termen lung după 2020 (cadrul financiar multianual sau CFM) și sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene. În ziua următoare, liderii UE se vor întâlni informal la Bruxelles pentru a discuta, de asemenea, prioritățile politice pentru următorul cadru financiar multianual. O conferință de presă cu deputați europeni va avea loc la ora 14:30 (ora României). (Joi)
Economia UE / Săptămâna Parlamentară Europeană. Parlamentarii din întreaga Europă se vor alătura parlamentarilor europeni pentru a discuta viitorul economic al UE, politica fiscală, digitalizarea și guvernanța economică, cu participarea Președintelui Parlamentului European, Tajani, Președintelui Parlmentului Bulgariei, Karayancheva, Președintelui Comisiei, Juncker și a noului președinte Eurogroup, Mário Centeno . (Luni și marți)
Dezbatere cu noul președinte Eurogrup. Mário Centeno se va prezenta, de asemenea, în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare pentru prima sa audiere publică în Parlament. (Miercuri)
Jurnalul președintelui. Președintele Parlamentului, Antonio Tajani, se va întâlni marți cu premierul român Viorica Dăncilă și președintele Eurogrupului, Mário Centeno. Președintele Tajani se va adresa vineri liderilor UE la Consiliul European informal, în cadrul căruia se va discuta despre componența viitoare a PE după alegerile din 2019 și despre reforma bugetului UE. El va susține o conferință de presă în jurul orei 13:45 (ora României).
Mai multe informaţii
• Sesiunea plenară în direct – EP Live
• Website-ul Serviciului Audiovizual al Parlamentului European