Agenda Parlamentului European pentru saptamana 19-25 martie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 19 martie 2018, 13:53
Rezerve de gaz provenind din state terțe. O normă care să întărească legislația europeană în ceea ce privește regulile pieței în domeniul gazului (separația, supravegherea independentă) ce provine de la furnizori non-europeni va fi votată în cadrul Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Această lege se va aplica tuturor rețelelor de gaz care ajung în UE din state terțe, cum ar fi Rusia (incluzând Nord Stream 2), Norvegia, Algeria, Libia, Tunisia și Maroc. Ulterior, comisia va dezbate noile evoluții în legătură cu furniarea de gaz rusesc către Ucraina, cu Vice-președintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič. (Miercuri)
O competiție corectă în ceea ce privește transportul aerian. Comisia pentru Transport și Turism va vota sporirea normelor europene menite să protejeze transportatorii aerieni europeni împotriva competiției neloiale provenite din partea statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Această reglementare va oferi Comisiei Europene o serie de metode mai eficiente pentru a investiga presupusele practici neloiale, cum ar fi subvenții către transportatori aerieni din state terțe sau acces discriminatoriu din partea ţărilor europene și propune contramăsuri eficiente, printre care și o serie de obligaţii financiare. (Marţi)
Protecția victimelor terorismului. În pragul comemorării atacurilor teroriste de la Bruxelles și Londra din 22 martie 2016, respectiv 2017, Comisia Specială pentru Terorism va susține o audiere publică pentru a aduce un omagiu victimelor terorismului, dar și pentru a discuta modalități prin care se poate asigura faptul că drepturile acestora sunt protejate în cadrul Uniunii Europene. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va iniția dezbaterea. Un punct de presă cu președintele va avea loc la ora 19:00 (ora României).(Miercuri)
Scăderea ratei de vaccinare. Comisia pentru Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară va solicita noi măsuri în legătură cu vaccinarea în spațiul Uniunii Europene, unde, un număr tot mai mare de persoane aleg să amâne sau să refuze vaccinurile. Statistici recente din partea statelor membre ale Uniunii arată o scădere semnificativă a utilizării vaccinurilor. (Marţi)
Uniunea Bancară/ rezoluția băncilor aflate în faliment. Membri ai Comisiei pentru afaceri economice și monetare vor adresa întrebări Elkei König, președinte al Comitetului Unic de Rezoluție, autoritatea Uniunii Bancare Europene care este însărcinată cu asigurarea unei rezoluții ordonate a băncilor falimentare. (Marţi)
Impozitare/ Comisie specială. Nou-creata ,,Comisie Specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea taxelor” va avea prima sa întrunire, unde cei 45 de membri vor alegere președintele și vice-președinții care își vor exercita mandatul pe o perioadă de 12 luni. (Joi)
Agenda Președintelui. Luni, Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va vorbi la conferința la nivel înalt cu tema ,, Provocările femeilor europene și latin-americane: Agenda Digitală și accesul liber la piețe”. Marți, acesta va prezida ceremonia de înmânare a Actului de Independentă a Lituaniei din 1918 către Casa Istoriei Europene. Președintele Antonio Tajani va susţine miercuri discursul de deschidere la Consiliul European al Femeilor și Ziua Internațională a Sindromului Down. Joi, acesta se va adresa șefilor de stat sau de guvern în cadrul summit-ului Uniunii Europene, eveniment urmat de o conferință de presă.
Mai multe informaţii
• Sesiunea plenară în direct – EP Live
• Website-ul Serviciului Audiovizual al Parlamentului European