Ajutoare de urgență pentru 470 familii și persoane singure
Publicat de Cosmin Meca, 5 februarie 2020, 17:00
470 de familii și persoane singure aflate în situaţii critice vor primi ajutoare de urgență în valoare de 1.647.800 lei. Decizia a fost luată de Guvern în baza anchetelor sociale efectuate de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială.
Astfel, Hotărârea aprobată stabilește că 344.500 lei ajung la 59 familii și persoane singure din județele Alba, Bacău, Botoșani, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și municipiul București, care se află în situații de necesitate cauzate de incendii care au afectat atât locuințele, anexele gospodărești, cât și bunurile de folosință îndelungată, astfel că acestea se confruntă cu diverse probleme socio-materiale și de locuit, inclusiv cu probleme grave de sănătate, motiv pentru care se află în imposibilitate ca din veniturile proprii să-și poată repara locuințele.
Totodată, 1.283.500 lei vor fi acordați pentru 407 familii și persoane singure din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București care au probleme grave de sănătate sau se află în situații deosebite care pot conduce la riscul de excluziune socială.
În plus, suma de 4.000 lei va fi acordată pentru o familie din județul Neamț, care se află în situație de necesitate cauzată de inundații, iar 15.800 lei pentru un număr de 3 familii din județele Dâmbovița, Iași și Neamț, care se află în situații de necesitate cauzate de accidente.
Astfel, potrivit datelor consemnate în anchetele sociale, familiile pentru care se propune acordarea ajutoarelor de urgență au membri cu grave afecţiuni de sănătate, care necesită tratamente medicale de durată şi intervenţii chirurgicale costisitoare, care nu sunt suportate în totalitate de către casele judeţene de asigurări de sănătate. Mai mult, în cazul unora dintre familii situația este agravată de faptul că au mai mulți membri bolnavi foarte grav, copii și adulți deopotrivă, iar în cazul altora e nevoie de sprijin și pentru achiziționarea de proteze medicale.
Nu în ultimul rând, printre cei vizați de actul normativ se află și persoane care fie nu au loc de muncă, fie au capacitatea de muncă redusă, iar veniturile lor provin din ajutoare sociale, pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoane cu handicap, alocații pentru susținerea familiei.