Al 25-lea caz de deces de rujeola: un copil de 2 ani, nevaccinat, a murit
Publicat de Cosmin Meca, 11 mai 2017, 13:22
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat joi ca numarul cazurilor de deces de rujeola a ajuns la 25, dupa ce boala a fost confirmata la un copil de doi ani din judetul Bihor, care nu fusese vaccinat.
Acest nou caz este inca un semnal de alarma privind politica de vaccinare a statului roman. Bodog a precizat ca proiectul Legii vaccinarii prevede responsabilitati pentru toata lumea, iar afirmatiile ca parintii vor face puscarie daca nu lasa copiii sa fie vaccinati este o dezinformare.
„Avem al 25-lea caz de deces de rujeola, de data aceasta in judetul Bihor, din care sunt eu, din localitatea Alesd, un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat in spital, apoi a fost externat pe proprie raspundere. Un copil care traia acasa fara mama, care era plecata la lucru in strainatate si care a intrat in contact cu pacienti bolnavi de rujeola, un copil de doi ani nevaccinat. Asta trebuie sa traga inca un semnal de alarma in ceea ce priveste politica de vaccinare a statului roman”, a spus Florian Bodog, dupa dezbaterea publica a proiectului Legii vaccinarii.
Ministrul Sanatatii a afirmat ca vaccinarea este singura cale de a preveni boli grave. „Circula o vorba ca vaccinul este precum botezul pentru copil. Atunci de ce sa nu vaccinam copii?”, a adaugat Bodog.
El a precizat ca Legea vaccinarii prevede responsabilitati pentru toti cei implicati in procesul de vaccinare.
„Sanctiuni la momentul de fata nu exista, insa prevede responsabilitati pentru toata lumea si eu cred ca este important acest lucru, cred ca trebuie sa dam un semnal de normalitate. Nu cred ca lucrurile se discuta la nivel de proteste in tara sau la nivel de a fi impotriva unui fenomen, unui proces absolut normal. si nu cred ca dezinformand lumea si spunand ca parintii vor fi obligati si vor face puscarie pentru ca nu lasa copiii sa fie vaccionati este o chestiune serioasa”, a mai spus Bodog.
Ministrul a reafirmat ca parintii nu vor fi pedepsiti daca refuza sa isi vaccineze copiii, dar acestia trebuie sa raspunda daca i se intampla ceva copilului pentru ca nu a fost vaccinat.
„Practic, parintii au obligatia sa isi prezinte copilul la medic, au obligatia sa fie informati cu privire la calitatea si la reactiile adverse sau la ceea ce se poate intampla in timpul procesului de vaccinare, insa nimeni nu ii pedepseste. Dar eu cred, in acelasi timp, ca parintele trebuie sa raspunda daca, urmare a refuzului vaccinarii, copilului i se intampla ceva, si asta cred ca este intr-o societate normala”, a adaugat Bodog.
Ministrul Sanatatii a spus, in interviul acordat agentiei News.ro, ca, dupa ce a pus in dezbatere proiectul Legii vaccinarii, a primit multe mesaje care „nu te lasa sa dormi noaptea”, cu „urari de bine” pentru copiii sai, dar ca isi asuma aceasta lege pentru ca are convingerea ca vaccinarea este singura metoda de a preveni bolile grave.
Florian Bodog a subliniat ca imunizarea nu se face cu forta, ca nu vor fi adunati parintii „cu arcanul” sa vina cu copiii la vaccinare si nici nu vor fi politisti care ii vor incatusa pe cei care refuza vaccinarea, dar trebuie asumata responsabilitatea deciziei.
Ministrul Sanatatii a aratat ca nu vrea ca populatia „sa intre in isteria” ca toata lumea o sa faca rujeola si a apreciat ca un gest iresponsabil contraindicarea vaccinarii de catre unii medici de familie care au tendinta de a face medicina la limita cu cea traditionala.
Ministrul a sustinut ca nu poti interzice unui copil sa intre in scoala pentru ca nu este vaccinat, pentru ca educatia este un drept care trebuie respectat.
Proiectul Legii vaccinarii prevede ca, in cazul in care parintii refuza vaccinarea copilului, pot fi sesizate institutiile abilitate „privind constatarea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de 3 ani si nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzatoare varstei”.
Initiatorii legii spun ca scopul acestei prevederi nu este acela de a-i sanctiona pe parintii sau pe reprezentantii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai buna a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora si asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare.
Pana in 5 mai au fost confirmate 5.290 de cazuri de rujeola, dintre care 24 de decese. Opt dintre decese au fost in judetul Timis, cate cinci in Arad si Dolj, trei in Caras-Severin si cate un caz a fost inregistrat in Bucuresti si in judetele Calarasi si Satu Mare.
Cele peste 5.200 de cazuri au fost raportate in 38 de judete, cele mai multe in Caras-Severin, Timis si Arad. Dintre pacientii diagnosticati cu rujeola, 5.105 nu au fost vaccinati niciodata.
sursa:stirileprotv.ro