Al treilea val al pandemiei a umplut spitalele de tineri
Publicat de Cosmin Meca, 1 aprilie 2021, 09:02
România a atins un nou record amar. Sunt 1.417 bolnavi în secţiile de terapie intensivă. Medicii spun că procentul tinerilor care ajung în stare gravă s-a dublat.
„Paturi se pot amenaja”, declară ministrul Sănătăţii. „Dar personalul necesar în ATI nu avem de unde să îl luam”. Inclusiv cei care stau la căpătâiul suferinzilor trăiesc propriile drame. Printre oamenii care se sting sunt şi părinţii lor.
Orice mişcare pentru un pacient dependent de masca de oxigen este un chin. În cele câteva secunde în care îşi ia medicamentele saturaţia îi poate scădea dramatic.
Secţia de terapie intensivă a Institutului Marius Nasta nu are în acest moment niciun loc liber. Un pat în plus a fost pregătit într-o încăpere alăturată.
În ATI un pacient poate sta şi câteva săptămâni. Aici este o luptă continuă a bolnavilor care vor să se facă bine şi a medicilor care îşi doresc ca oamenii să plece sănătoşi acasă. 21 de zile a stat un bărbat la ATI.
Al treilea val al pandemiei a umplut spitalele de pacienţi tineri. Probabil s-au crezut invincibili, spun medicii
1.417 bolnavi sunt acum în stare critică. Este cel mai mare număr de când a început pandemia.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „În fiecare zi amenajăm paturi, amanajarea nu e grea. Avem 1.567 de paturi cu personal, altfel am avea mai multe dacă am avea personal.”
Din păcate, unii nu mai pot fi salvaţi în ciuda vârstei. Este cazul unei femei de 34 de ani din Timişoara, gravidă în 18 săptămâni. Suferea şi de o afecţiune hematologică, iar în urmă cu 10 zile a ajuns la spital cu simptome de SARS-COV-2. A intrat în stop cardiorespirator şi s-a prăpădit.
Marius Craina, şef secţie Maternitatea Bega: „Este dramatic să vezi cum o femeie tânără se stinge sub ochii tăi fără să poţi face absolut nimic.
În ultimul timp, numărul de cazuri, de gravide, de lăuze, din păcate, care ajung în secţia de terapie intensivă este în continuă creştere. Avem 3 paciente pe ATI: două gravide şi una aflată la două zile după naştere, cu afectări pulmonare de peste 40-50%.”
Şi medicii trec prin drame persoanle. Şeful ATI ROL 2, Vladimir Zahiu, şi-a pierdut mama chiar în secţia pe care o conduce.
Dr. Ştefan Vladimir Zahiu, medic primar ATI: „Mă întorc în acest coşmar care e mult mai mare al meu decât al altora, credeţi-mă, pentru a încerca să-i ajut pe alţii. Probabil asta este menirea mea. Oamenii nu înţeleg această supraforțare a limitelor tale omeneşti, ale mele şi ale tuturor de aici.
Ne chinuim din răsputeri să nu îi intubăm pentru că odată ajungi la intubaţie şansele sunt minime. Se compară statistici între țări foarte dezvoltate şi România. Fraţilor, să ne trezim, nu au existat măsuri de mijloc, ăştia suntem, defilăm cu ce avem.”
Aşa că medicii fac un apel disperat către oameni. Mergeţi la spital de la primele simptome şi respectaţi regulile.
sursa: stirileprotv.ro