Amnesty International a înaintat o acţiune în justiţie împotriva referendumului privind familia
Publicat de Cosmin Meca, 18 septembrie 2018, 15:00
Referendumul care are drept scop modificarea definiţiei familiei în Constituţia României ar putea conduce la încălcarea normelor internaţionale privind drepturile omului şi la creşterea discriminării cu caracter homofob în ţară, a declarat Amnesty International, care s-a alăturat altor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului pentru a se adresa în acest caz Curţii Constituţionale a României, informează un comunicat publicat de Amnesty International.
Amnesty International împreună cu ECSOL (Comisia Europeană privind Dreptul la Orientare Sexuală) şi ILGA-EUROPE (filiala europeană a Asociaţiei Internaţionale a persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender) au înaintat o cale de atac legală privind constituţionalitatea votului din 7 octombrie. Referendumul ar putea face imposibilă protejarea în viitor a uniunilor între persoanele de acelaşi sex. În prezent, cuplurile de acelaşi sex nu au dreptul la uniuni civile sau la căsătorie în România.
„În loc să recunoască că toată lumea ar trebui să se bucure de aceleaşi drepturi şi de protecţie egală în faţa legii, referendumul promovează homofobia şi ar putea duce la modificări constituţionale care ar putea încălca dreptul european şi internaţional”, a declarat Arpi Avetisyan, avocat al ILGA Europe, potrivit comunicatului AI. „Dacă va fi adoptat, acest amendament la Constituţie ar constitui în mod clar un pas înapoi pentru România şi ar avea repercusiuni grave asupra vieţii familiilor care nu au la bază căsătoria”, a declarat Barbora Cernusakova, specialist al Amnesty International, potrivit sursei citate.
Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată pe 11 septembrie în plenul Senatului.
Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Sursa: agerpres.ro