Amplu plan de restructurare a sistemului bugetar
Publicat de Puiu Vulea, 2 august 2023, 18:54
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat astăzi un amplu plan de restructurare a sistemului bugetar, astfel încât cei care muncesc să fie bine plătiți, iar cei care vin la serviciu ca să se joace pe calculator să fie concediați. Planul de reducere a cheltuielilor bugetare a fost discutat, astăzi, la Ministerul Finanțelor.
După o întâlnire care a durat peste o oră și jumătate, premierul Marcel Ciolacu și ministrul finanțelor, Marcel Boloș, au prezentat pachetul de măsuri ce se dorește a se aplica pentru reducerea deficitului bugetar. Acestea vizează, printre altele, reducerea funcțiilor de conducere din instituțiile publice de la 12 la maximum opt procente din numărul angajaților, reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat și funcţii asimilate cu 20%, plafonarea veniturilor până la care se pot acorda vouchere de vacanță și indemnizații de hrană, comasarea unor instituții publice cu atribuții similare sau desființarea funcțiilor vacante din aparatul bugetar. Se vor introduce, de asemenea, normative de cheltuieli de personal, de diurnă, transport, cazare sau de utilizare a telefoniei mobile pentru companiile publice, instituții publice sau instituții autonome în subordinea Parlamentului.
Marcel Ciolacu: Sunt măsuri care au efecte imediate și efecte indirecte, cum sunt cele cu 200.000 de locuri vacante, unele bugetate, altele nebugetate. Sunt plafoane în ceea ce privește sporurile. Nu putem avea sporuri mai multe decât salariul de bază. Nu putem avea pensii speciale mai mari decât ai avut veniturile, mai mult, să te și pensionezi la 42-45 de ani.
Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a enumerat toate măsurile ce se intenționează a se aplica pe partea de cheltuieli. Printre ele și plafonarea sporurilor, dar și a veniturilor până la care se pot acorda vouchere de vacanță, de exemplu.
Marcel Boloș: Rămâne voucherul de vacanță, se elimină indemnizația de vacanță și se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul de vacanță la sub 10.000 lei brut. În felul acesta beneficiază de aceste, să zicem, avantaje, pe lângă sporuri în sectorul public, încercăm să limităm aceste drepturi la plafonul acesta de 10.000 lei. Atenție, voucherul de vacanță costă statul român 1,8 miliarde lei.
Măsurile pe partea de venituri vor fi discutate miercurea viitoare, tot la Ministerul Finanțelor, împreună cu rectificarea bugetară, dar și cu decizii în vederea reducerii evaziunii fiscale și digitalizării sectorului public.