Anchetă: Pictură semnată de Jackson Pollock, din colecția lui Nicolae Ceaușescu, găsită în Bulgaria
Publicat de Lica Simona, 24 martie 2023, 18:14
Bulgaria a demarat o anchetă după descoperirea, într-un apartament din Sofia, luna trecută, a unei pânze necunoscute, până acum, a pictorului expresionist American, Jackson Pollock. Deși are semnătura artistului, pictura nu a fost repertoriată în cataloagele de artă. Pictura este dedicată starului hollywoodian Lauren Bacall, prietenă cu Jackson Pollock, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, la 16 septembrie 1949. Enigma s-a adâncit când, pe spatele tabloului a fost descoperită semnătura lui Nicolae Ceauşescu. Guvernul bulgar susține că asta sugerează că făcea parte din colecţia de artă a dictatorului roman.
Primele informații arată că tabloul ar fi fost păstrat în Grecia, mulţi ani, după care a fost introdus, în mod clandestine, în Bulgaria, cu scopul de a fi vândut în străinătate. Ministrul bulgar de Interne, Ivan Demerdjiev, a vorbit, la postul bTV, despre ”o autenticitate aproape sigură” a picturii. Potrivit unor experţi, tabloul ”răspunde, prin stilul său, tehnica sa şi specificitatea artistică, particularităţilor estetice ale operei lui Jackson Pollock, din perioada 1945-1950”.
O analiză a compoziţiei chimice a culorilor – o întrepătrundere de linii roşii şi negre, pe fond auriu – relevă asemănări cu alte pânze, a declarat adjuncta Procurorului General al Sofiei, Desislava Petrova, care îndeamnă, însă, la prudenţă. ”Sute de pictori, din această perioadă, dar şi falsificatori, au folosit acest colorit”, a spus și Vesela Radoeva, de a Galeria Naţională bulgară de Arte Frumoase: ”Noi ne-am dat cu părerea, însă, fără a face comentarii despre autenticitate, pentru că nu în Bulgaria, unde nu este prezentă nicio colecţie publică a pictorului, se pot pronunţa, în mod definitiv, specialiştii”.
În cazul în care este, într-adevăr, vorba despre o lucrare a lui Pollock, aceasta ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, în funcţie de cota actuală a artistului, au anunţat autorităţile bulgare.
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a anunţat, pe Facebook, că a avut o discuţie cu omologul bulgar, care, însă, a spus că nu poate oferi informații, până la încheierea anchetei. Romașcanu susține că, dacă se va demonstra că pictura i-a aparținut lui Ceaușescu, atunci statul român are dreptul să-l dețină: ”(…) am luat act de un interviu al ministrului de interne bulgar, Ivan Dermedzhiev, apărut în presa din ţara vecină (bTV), interviu în care afirmă, explicit, că două grupuri de experţi bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului şi că există dovezi că acesta ar fi aparţinut lui Nicolae Ceauşescu. Vom aştepta finalizarea anchetei şi, apoi, vom solicita, oficial, informaţiile necesare. În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea şi legătura cu România, vom demara demersurile necesare, conform dreptului european şi internaţional, pentru repatrierea respectivei opere de artă”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.