Anul bisect 2020 – mituri și superstiții
Publicat de Cosmin Meca, 1 ianuarie 2020, 11:00 / actualizat: 1 februarie 2020, 10:14
La fiecare patru ani adăugăm o zi în calendar lunii februarie, anul respectiv numindu-se an bisect. Adăugarea acestor 24 de ore suplimentare în calendar asigură sincronizarea lui cu mişcarea Pământului în jurul Soarelui.
În timp ce calendarul modern conţine 365 de zile, timpul necesar cu adevărat Pământului pentru a orbita în jurul Soarelui este uşor mai mare, de circa 365,2421 zile. Diferenţa poate părea neglijabilă, dar de-a lungul deceniilor şi al secolelor acea pierdere care reprezintă un sfert de zi pe an ar deveni importantă.
Pentru a asigura acordul dintre anul din calendar şi adevăratul an astronomic este necesară adăugarea periodică a unei zile în plus pentru a compensa pierderea acestui timp.
Egiptenii au fost printre primii oameni care au descoperit necesitatea anilor bisecţi, dar practica nu a fost pusă în practică până în perioada domniei romanului Iulius Cezar. Înainte, calendarul roman funcţiona pe un model lunar care necesita adăugarea unei luni în plus în mod regulat pentru a corespunde cu realitatea astronomică. (History.com)
Anii bisecți sunt o soluție de compromis găsită pentru a nu exista desincronizări între anul calendaristic și cel astronomic, mai precis între calendarul gregorian după care ne ghidăm și mișcarea de revoluție a Pământului, care se petrece într-un anumit interval de timp: Pământul face o rotație completă în jurul Soarelui nu în 365 de zile fix, câte are calendarul, ci în 365,2422 zile, adică 365 de zile și câteva ore. Aceste extra-ore trebuie adunate și convertite periodic (o dată la 4 ani) într-o zi suplimentară adăugată în calendar. Anii bisecți sunt considerați ani dificili, complicați, în care întâmpinăm tot felul de obstacole. Se spune că într-un an bisect nu este bine să iei decizii care urmează să-ți schimbe cursul vieții sau să te afecteze pe termen lung. De exemplu, n-ar fi bine să te muți, să-ți dai demisia, să faci achiziții importante. Nici să demarezi proiecte de amploare nu este indicat, precum construcția unei case ori schimbarea resedinței. Dacă te căsătorești sau divorțezi într-un asemenea an, alegerea nu ar fi una benefică pentru tine – căsătoriile se pot destrăma curând, iar divorțul se dovedește o alegere proastă, pe care o regreți, pentru că nu-ți vei găsi pereche multă vreme.
În anumite zone de pe glob se consideră că, dacă te căsătorești chiar pe 29 februarie, vei avea parte de mult noroc în căsnicie, însă în alte regiuni, tocmai această dată este considerată cea mai fatidică din tot anul pe plan amoros.
Unii spun despre data de 29 februarie că nu este o zi de naștere norocoasă. Cei născuți atunci ar avea de înfruntat nenumărate ghinioane, suferințe și piedici de-a lungul vieții. Ipoteza este combătută de alți mistici, care susțin că este de-a dreptul o binecuvântare să te naști într-o astfel de zi unică. Cei născuți pe 29 februarie ar fi oameni deosebiți, cu înzestrări speciale și cu o misiune importantă pe Pământ, poate chiar cu puteri care depășesc sfera normalului. Singurul ghinion dacă te-ai născut într-o astfel de zi pare a fi acela că nu te poți sărbători în fiecare an… de ziua ta, însă desigur că o poți face cu o zi înainte sau după. Există în lume și cluburi dedicate celor născuți în această zi aparte.
Pentru cei care cred în superstiții și se tem că energiile pe care anii bisecți le pot aduce nu sunt tocmai ușor de gestionat, există antidot.
Îți poți echilibra aura energetică și te poti proteja de influențe negative purtând diverse amulete. Argintul este celebru pentru capacitatea lui de a echilibra și purifica energiile din exterior, la fel și cristalele, protectoare ale minții și sufletului. Un trifoi, un bănuț sau o cruce din argint sunt alegeri clasice pentru a atrage norocul și a respinge influențele de rău augur. (realitateanet.ro)