Apă cu amoniu şi nitriţi la robinetele gorjenilor!
Publicat de Cosmin Meca, 1 aprilie 2017, 10:00
Un raport al Direcției de Sănătate Publică Gorj pe anul 2016 arată că din cele aproape 70 de instalații de apă din județ monitorizate, doar jumătate au autorizație de funcționare. Sunt multe localități pentru care autoritățile locale nici măcar nu au solicitat autorizarea sistemelor de apă, iar pentru altele, Sanepidul a respins cererile din cauza depășirii concentraţiei de amoniu din apă. În raportul Direcției de Sănătate Publică se mai arată că, în multe situații, dezinfecția apei este realizată defectuos.
Direcția de Sănătate Publică Gorj a monitorizat anul trecut 69 de instalații centrale de alimentare cu apă, 11 urbane și 58 rurale. Din numărul total, doar 35 de instalații dețin autorizație sanitară de funcționare. Pentru 13 instalații de alimentare cu apă, Direcția de Sănătate Publică Gorj a emis notificare de respingere a autorizației sanitare de funcționare. Este vorba de localitățile: Țicleni, Aninoasa, Bustuchin Poiana-Seciuri, Bărbătești, Bălănești, Plopșoru, Urdari, Turburea, Ionești, Draguțești-Tîlvești, Văgiulești, Bengești-Ciocadia, Slivilești-Miculești. Aceste instalații au fost respinse la autorizare pentru că existau neconformități în ceea ce privește parametrul amoniu.
Mai sunt și localități care nu au solicitat la Direcția de Sănătate Publică Gorj autorizație sanitară de funcționare. Este vorba de Turceni, Ciuperceni-Vârtop, Crușeţ-Miericeaua, Crușeţ-Maiag, Crușeţ-Văluţa, Glogova, Hurezani, Godinești-Mătăsari, Runcu, Schela-Sîmbotin, Schela-Arsuri, Scoarța-Copăcioasa, Stejari, Stănești, Săulești, Albeni, Baia de Fier, Padeș, Peștișani, Rânca.
În cadrul programului de monitorizare a apei, Direcția de Sănătate Publică Gorj a constatat că anumite instalații sunt dezinfectate necorespunzător cu substanță clorigenă. Astfel de nereguli au fost găsite la instalațiile de apă de la Arcani, Runcu, Scoarța-Copăcioasa, Cătunele, Hurezani, Crușet (Slămnești-Miericeaua, Maiag și Văluţa), Stejari, Slivilești-Miculești, Săulești, Padeș, Peștișani, Baia de Fier, Rânca, Schela, Ciuperceni, Tismana, Polovragi și Târgu-Logrești. La instalația de apă Godinești-Mătăsari s-a înregistrat neconformitatea chimică prin parametrul turbiditate, operatorul neasigurând tratarea corespunzătoare a apei provenite din sursa de suprafață.
La instalațiile de apă Târgu-Cărbunești, Aninoasa, Căpreni, Bălănești, Crușeț-Maiag, Crușet-Miericeaua, Plopșoru, Turburea, Glogova, Slivilești-Miculești, Albeni, Stănești, Ionești, Turceni, Urdari, Târgu Jiu-Preajba, Târgu-Jiu-Polata, Turcinești, Dănciulești, Bengești-Ciocadia, Văgiulești și Țicleni s-au înregistrat depășiri ale concentrațiilor maxim admise pentru parametrul amoniu (proveniență telurică), iar la instalaţiile de apă Dănciulești, Stejari, Țicleni, Târgu-Jiu-Polata, Bărbătești, Văgiulești și Crușet-Miericeaua s-au înregistrat depășiri ale nitriților.
Sursa: pandurul.ro