Apel la prudență
Publicat de Cosmin Meca, 23 noiembrie 2016, 10:13
Conform buletinului nivometeorologic emis de catre Centrul de Prognoză Sibiu riscul deavalanşă este de gradul 2 la altitudini peste 1.800 de metri, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş care se afla la altitudini superioare celei de 1.500 de metri sunt și vor rămâne închise.
Stratul de zăpadă de la Bâlea Lac – Cota 2000 Transfăgărășan, în acest moment măsoară 36 cm, acesta prezentând porțiuni extinse foarte înghețate, care pot cauza alunecarea.
O statistică generală, pe țările care sunt membre în ICAR (International Comission for Alpine Rescue), unde România este pe locul 9 la numărul de morți în avalanșă, cu 2,78 morți/sezon.
Datele au fost centralizate de la toate formatiile Salvamont din tara și interpretate.
Statistica se referă la perioada 1983 – 2015, astfel încât nu ia în calcul și avalanșa de la Bâlea Lac, din 17 aprilie 1977, soldată cu 23 de morți, care ar fi contribuit serios la creșterea valorii medii. În afara acelui cumplit sezon, numărul maxim de morți în avalanșă d
in țara noastră a fost de câte nouă, în doua sezoane diferite.
În ultimii 6 – 7 ani, din cauza încălzirii climei, avem ierni mai uscate, mai scurte, cu un pericol mai puțin extins și mai puțin evident – de multe ori, în loc să ningă, plouă în ianuarie sau februarie, ceea ce diminuează stratul de zăpadă deja existent. În această perioadă, a scăzut mult nivelul de alertă personală, vizavi de pericolul reprezentat de dinamizarea zăpezii.
Trebuie făcută mențiunea că, în principiu, 6 – 7 ani reprezintă perioada în care se formează un montaniard sau alpinist, astfel încât în acest interval a apărut o generație de oameni de munte care nu au nici cea mai mica idee despre ce înseamnă iernile în Carpați!
Actualmente, turiștii, alpiniștii și schiorii au impresia că pot face lucruri pentru care, altminteri, ar fi trebuit așteptate condițiile necesare, în special la schiul off-slope in Fagaras, nu la cel de pârtie.
Si unii chiar s-au descurcat, pentru că în sezonul 2014 – 2015 au fost șase avalanșe, cu 17
schiori implicați, supraviețuind toți. Dar masa de zăpada era mult sub normal în oricare dintre momente, considerând normale iernile anilor ’80 si ’90.
Din fericire, a crescut și nivelul de pregătire în autosalvare, schiorii de free-ride având în mare parte kitul de avalanșă, pe care știu să îl folosească, mulți fiind dotați și cu rucsaci cu airbag.
Însă trebuie conștientizat faptul că toate acestea, coroborate cu emiterea și consultarea buletinului de risc de avalanșă, doar cresc șansele, nu sunt soluții care să garanteze supraviețuirea!
Salvamont Argeș recomandă prudență maximă în această perioadă, întrucât, chiar dacă iarna aceasta a debutat în mod normal, condițiile meteo schimbătoare pot cauza avalanșe, ce pot face victime în rândul turiștilor entuziaști, însă fără pregătire constantă de iarnă.
Director Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.