APIA face controale!
Publicat de Cosmin Meca, 24 august 2015, 10:19
Centrul judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va începe din 25 august controlul la faţa locului în vederea verificării respectării condiţiilor şi cerinţelor de accesare a schemelor de plată în sector animalier, campania 2015.
Inspectorii APIA vor verifica condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru ca fermierii să beneficieze de ajutoarele naţionale tranzitorii şi sprijinul cuplat în sector zootehnic la ovine şi caprine. Primul lucru verificat este locaţia declarată de fermier. Pentru ovinele sau caprinele menţionate în cerere şi existente la faţa locului, se verifică: existenţa unei crotalii (pentru animalele născute înainte de 1 ianuarie2008) sau a celor două crotalii (pentru animalele născute începând cu data de 1 ianuarie 2008); corespondenţa dintre numărul de crotalie şi numerele de identificare ale animalelelor solicitate în cerere; sexul animalului; existenţa formularului F3 pentru pierdere crotalie.
De asemenea, se verifică existenţa Registrului individual al exploataţiei şi vârsta animalelor. Aceleaşi condiţii trebuie respectate şi de fermierii care beneficiază de sprijinul financiar acordat în sectorul zootehnic pentru bovine, carne şi lapte.
Există şi posibilitatea ca fermierii să refuze controlul. În acest caz, inspectorii APIA vor întocmi un document în care va fi consemnat faptul că a fost refuzat controlul, iar cererea de plată pentru ajutorul specific va deveni neeligibilă.
Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, 31 august este termen-limită pentru vizarea carnetului de rentier agricol pentru anul 2014. Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar. Rentierul agricol trebuie să prezinte următoarele documente: carnetul de rentier agricol în original; contractul de arendare; actul de identitate în original al rentierului agricol/mandatarului /curatorului/tutorelui; document coordonate bancare; decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată (acolo unde este cazul), pentru gradele de invaliditate I şi II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original şi în copie. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan şi echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan.
În judeţul Gorj, sunt aşteptaţi să-şi vizeze carnetul un număr de 84 de rentieri, pentru care s-a plătit din bugetul naţional, în anul 2013, suma de 91.733 de lei (20.800 de euro). Potrivit APIA, până la această dată au fost vizate 63 de carnete de rentier agricol, pentru o suprafaţă totală de 230,50 hectare, în sumă de 17.902 euro.
Sursa: gds.ro