Aproape toate stelele care vor exista vreodată au fost deja create
Publicat de Cosmin Meca, 22 octombrie 2021, 11:29
Universul are o vârstă de aproximativ 13,8 miliarde de ani, iar procesul de formare a stelelor a atins maximul acum 11-12 miliarde de ani.
În viitor vor apărea din ce în ce mai puține stele, majoritatea dintre el fiind create de ciocnirile dintre galaxii.
Conform teoriei general acceptate, galaxiile cele mai mari ar trebui să aibă cea mai mică vârstă, însă s-a constatat că galaxiile cele mai vechi sunt compuse din stele bătrâne.
O ipoteză este că găurile negre supermasive din centrul celor mai multe galaxii, prin materia pe care o aruncă în spațiu, ar perturba gazul interstelar care, altfel, fără această perturbare, s-ar răci și s-ar uni în cantități din ce în ce mai mari, formând noi stele. Procesul nu este încă bine înțeles, asta în cazul în care ipoteza se va dovedi corectă.
Oamenii de știință au descoperit că există o corelație între masa unei găuri negre supermasive și masa stelelor din galaxia care le conține, ceea ce este intrigant deoarece dimensiunea găurii negre raportată la galaxia în care se află este minusculă. S-a speculat că atunci când gaura neagră consumă acceași cantitate de materie ca cea care generează stelele, are loc un fenomen de ejectare a unei mari cantități de materie care împrăștie norii de gaz. Producerea de noi stele este astfel ținută sub control.
Sursă text: scientia.ro
Sursă imagine: NASA/ESA/S. Beckwith (STSci)/echipa HUDF