Arabia Saudită a recuperat peste 100. mld. dolari de la miliardarii acuzați de corupție, cu care va finanța deficitul bugetar
Publicat de Cosmin Meca, 1 februarie 2018, 10:30
Arabia Saudită a anunţat marţi că a recuperat deja peste 400 de miliarde de riali (107 miliarde de dolari) de la persoanele arestate pentru corupţie, transmite BBC, preluat de Agerpres.
În 4 noiembrie, prinţul moştenitor Mohammad bin Salman a luat măsuri pentru a-şi consolida puterea prin înfiinţarea unui comitet anticorupţie, care a decis arestarea unor înalţi oficiali şi oameni de afaceri din Arabia Saudită.
Printre cei arestaţi s-au aflat şi trei dintre cei mai bogaţi saudiţi, inclusiv prinţul Alwaleed Bin Talal şi afaceristul Fawaz Alhokair.
Mai mulţi suspecţi au fost eliberaţi din detenţie după ce au încheiat acorduri în urma cărora au efectuat plăţi „cu diverse tipuri de active, inclusiv imobiliare, entităţi comerciale, titluri de valoare, numerar şi alte active”, a anunţat procurorul general Sheikh Saud Al Mojeb. O mare parte dintre cei arestaţi şi-au petrecut perioada de detenţie la hotelul de lux Ritz-Carlton din Riad.
Sheikh Saud a precizat că 381 de persoane au primit citaţii. Unii au fost eliberaţi pentru că nu s-au găsit suficiente dovezi, alţii după ce au recunoscut acuzaţiile de corupţie şi au încheiat înţelegeri cu Guvernul. Încă sunt încarcerate 56 de persoane.
Unul dintre cei mai celebri suspecţi, prinţul Alwaleed Bin Talal, a fost eliberat sâmbătă, dar nu se cunosc condiţiile eliberării sale, iar oficialităţile nu au comentat situaţia sa.
Săptămâna trecută, ministrul de Finanţe din Arabia Saudită a anunţat că o parte din banii recuperaţi vor fi folosiţi pentru a atenua efectele reducerii subvenţiilor şi a majorărilor de taxe.
Duminică, acţiunile Kingdom Holding înregistrau la Bursa din Arabia Saudită un avans de 10% – maximul zilnic admis – după ce proprietarul fondului de investiţii, prinţul saudit Alwaleed Bin Talal, a fost eliberat.
Kingdom Holding – fondul de investiţii saudit pe care l-a înfiinţat Alwaleed Bin Talal în 1979 – a pierdut 2,2 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră. Alwaleed Bin Talal fusese acuzat de spălare de bani şi mită.
Acţiunile retailerului de modă Fawaz Abdulaziz Alhokair, al cărui acţionar majoritar, Fawaz Alhokair, a fost de asemenea eliberat, au crescut cu 7,6%.
Pentru mulţi străini, prinţul Alwaleed – a cărui avere este estimată de Forbes la 17 miliarde de dolari – este simbolul afacerilor în Arabia Saudită, apărând des la televiziunile internaţionale şi în presă, prin articolele referitoare la investiţiile sale.
Direct şi indirect, prin Kingdom Holding, el deţine participaţii în ban
ca americană Citigroup, reţeaua de socializare Twitter, firma de ride-hailing Lyft, lanţul hotelier francez Accor, grupul media Time Warner şi în Banque Saudi Fransi.
Prinţul Alwaleed, în vârstă de 62 de ani, a declarat pentru Reuters, înainte de a fi eliberat, că este nevinovat şi nu urmează să vândă active statului. În timpul detenţiei, el a putut să comunice cu directorii Kingdom Holding, care va rămâne în proprietatea sa.
Arabia Saudită se confruntă, în ultimii ani, cu o adâncire a deficitului bugetar, din cauza prabușirii prețului petrolului la nivel mondial. Printre măsurile de redresare financiară adoptate de autorități se numără introducerea pentru prima dată a unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 5% pentru majoritatea bunurilor şi serviciilor, dublarea prețurilor la carburanți sau vânzarea unor companii petroliere de stat.
La finele lunii trecute, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat că data ţintă pentru eliminarea deficitului bugetar a fost amânată pentru 2023 în loc de data iniţială de 2020, pentru a reduce presiunile la adresa creşterii economice.
În luna aprilie a anului trecut, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a dezvăluit un vast plan de reforme, denumit „Vision 2030”, care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde în mare parte de exporturile de petrol.
SURSA: incont.stirileprotv.ro