Argeşul, în topul judeţelor contaminate
Publicat de Cosmin Meca, 20 august 2015, 09:28 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 12:06
Guvernul a aprobat Strategia naţională şi Planul naţional pentru gestionarea siturilor contaminate și potențial contaminate, anunță agenția de știri Mediafax. Cele două documente se vor a fi punctul de pornire pentru demersuri care să reducă până dincolo de limita de pericol gradul de contaminare a solului și a apelor subterane.
Suma estimată de Guvern pentru materializarea acestor demersuri în întreaga țară se ridică la 8, 5 miliarde de euro, bani care ar urma să provină și din accesarea de fonduri europene.
Dintre cele 210 situri contaminate din România cele mai multe sunt în Hunedoara și Caraș-Severin.
Din păcate, potrivit Mediafax, care citează un inventar al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Argeșul ocupă un nedorit loc 2 pe țară din punct de vedere al numărului de situri potențial contaminate. Dintr-un total de 1.183 de astfel de situri, cele mai multe sunt în Giurgiu (223), Argeș (111) și Maramureş (109).
Nu sunt precizate cele 111 situri potențial contaminate din Argeș.
Siturile de care vorbim sunt, la nivelul întregii țări, zone în care au avut loc activități miniere, metalurgice, petroliere, ale industriei chimice, ale fabricilor de medicamente, ale industriei de prelucrare a lemnului sau ale centralelor electrice pe cărbune sau care au găzduit depozite de pesticide. Aici procesul tehnologic și procesarea și depozitarea deșeurilor s-au făcut de-a lungul timpului fără măsuri preventive, cu impact negativ asupra solului și a apelor subterane.