Arome de toamnă: zacuscă de ciuperci
Publicat de Cosmin Meca, 2 septembrie 2017, 14:02 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:37
INGREDIENTE
- 2 kg ciuperci
- 1 kg gogoșari/ardei kapia
- 1 kg roșii coapte
- 400 g ceapă
- 2 căței de usturoi
- 200 ml ulei
- sare și piper după gust
- 2-3 frunze de dafin
PREPARARE
Zacuscă de ciuperci – cea mai rapidă, simplă, gustoasă, aromată și ieftină rețetă! Fă zacusca de ciuperci după rețeta asta și umple cămara cu bunătăți pentru iarnă!
Coace ardeii (ca pentru salata de ardei copți). Când sunt gata, spală-i și curăță-i de coajă și de semințe.
Toacă mărunt de tot ceapa. Călește-o – la foc mic, să nu se ardă – în puțin ulei încins, circa 4 minute, amestecând constant. Toarnă puțină apă peste ca să se înmoaie, amestecă iar ușor.
Toacă ardeii mărunt și adaugă-i la călit peste ceapă.
Spală și toacă ciupercile. Aici tu alegi cât de mari vrei să fie bucățile. Fiind vorba de zacuscă de ciuperci, până la urmă, eu am tăiat și foarte mărunt, ca să îngroașe sosul, și mai mărișor, ca să se simtă clar fibra ciupercilor.
Adaugă-le la călit peste ceapă și ardei. Mai pune apă (câtă cer legumele, pe lângă zeama lăsată de ciuperci, ca să se înăbușe și fiarbă bine), semi-acoperă cu capacul și lasă la făcut, amestecând din când în când.
Toacă mărunt roșiile curățate de coajă. Când ciupercile s-au înmuiat, pune și roșiile mărunțite peste. Asezonează după gust cu sare, piper și frunzele de dafin.
Lasă iar totul la fiert, amestecând constant. Când scade sosul îndeajuns de mult și ajunge la consistența preferată de tine, dă de pe foc.
Se poate servi fie ca o tocană, fie pe pâine proaspătă sau prăjită, ca aperitiv, gustare sau mâncare de post.
- Din cantitățile date ies aproximativ 5-6 borcane de 400 g.
sursa: retete.unica.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.