Ascultă vocea – George Enescu
Publicat de Cosmin Meca, 2 februarie 2020, 08:00 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:28
George Enescu (19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani-4 mai 1955, Paris) – compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.
Despre activitatea sa muzicală, George Enescu spunea: „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”, opinie împărtășită și de Andrei Tudor, care scria că „din multipla sa activitate, în care s-a afirmat cu egală strălucire, opera componistică reprezintă latura cea mai esențială și, desigur, cea mai trainică a complexei sale personalități artistice.”
Stilul componistic al lui George Enescu este greu de definit, oscilând între stilul romantic monumental al lui Richard Wagner (în „Simfonia Nr. 1”), influențele muzicii franceze (de exemplu, în „Cântecele pe versuri” de Clément Marot), tendințele neo-baroce (în „Suita orchestrală Nr. 2”) și exprimarea modernă cu totul personală din muzica de cameră, opera „Oedip” sau „Simfonia de Cameră”. Nu trebuie uitată influența folclorului românesc, evidentă în cele două „Rapsodii Române”, „Sonata pentru vioară” cu caracter popular românesc, „Suita orchestrală Nr. 3”, sătească.
Celebritatea internațională a lui George Enescu – de care era el însuși intrigat – se datorează în special „Rapsodiei Române Nr. 1”, popularizată mai ales de Leopold Stokowski la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Philadelphia, uitându-se marile sale creații. Prin Festivalurile Internaționale „Geoge Enescu”, care au loc cu regularitate în București, cu participarea unor muzicieni de faimă mondială, opera muzicală enesciană este pusă în valoare.