Astazi incepe Europa Season la Craiova!
Publicat de Cosmin Meca, 23 octombrie 2015, 09:21
Astăzi, 23 octombrie, de la ora 19.00, se deschide oficial Stagiunea Europa cu un concert susținut de ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII ”OLTENIA” și invițații din AUSTRIA: DIRIJORUL MICHAEL ZLABINGER și SOLISTUL STEFAN JESS-KROPFITSCH (violoncel).
În program:
Gottfried von Einem: ”Fraktale, Concerto philharmonico” (primă audiţie)
Joseph Haydn: Concertul în Re major pentru violoncel şi orchestră, Hob.VIIb:2
Johannes Brahms: Simfonia a IV-a în Mi minor, op. 98
MICHAEL ZLABINGER
Michael Zlabinger s-a născut la Viena, în anul 1984. A început să studieze pianul de la vârsta de 10 ani, absolvind apoi Academic Gymnasium Viena (2002); la Universitatea de Muzică din orașul natal a urmat cursurile de dirijat orchestră și pian (cu Manfred Huss). În perioada 1998-2003, s-a specializat în orgă și muzică religioasă la dioceza Conservatorului din Viena, iar între 2008-2010 a studiat la Lucerna (Elveția) cu prof. Ralf Weikert. A absolvit, de asemenea, cursurile de măiestrie ale celebrilor muzicieni Bernard Haitink și Pierre Boulez. Din 2005 este conducătorul orchestrei Camerata „Maria Brunn” Viena. A susținut concerte în Belgia, Olanda, Spania, Serbia, Muntenegru și Elveția. Este membru al orchestrei Haydn Sinfonietta Wien. În 2011, a fost asistentul lui Christoph von Dohnányi la Opera din Zürich pentru noua premieră „Moise și Aron” de Arnold Schoenberg. Ca asistent al lui Ingo Metzmacher, a participat la Festivalul de la Salzburg în 2012 (Bernd Alois Zimmermann: opera „The soldiers”); în aceeași ipostază, a fost implicat, la Grand Théâtre de Genève, în realizarea noii producții a operei „Inelul Nibelungilor” de Richard Wagner. Beneficiind de un grant al Ministerului austriac al Culturii, a participat la proiecte ale New World Symphony Orchestra, sub bagheta maestrului Michael Tilson Thomas, în Miami (2013). În același an, a debutat ca dirijor la Opera din Zürich, realizând premiera mondială a lucrării „The Canterville Ghost” de Marius Felix Long.
STEFAN JESS-KROPFITSCH
Stefan Jess-Kropfitsch s-a născut în anul 1964, la Klagenfurt și a început studiul violoncelului sub îndrumarea profesorilor Tobias Kühne și Andre Navarra, absolvind apoi „Hochschule für Musik” din Viena. Este deținătorul a numeroase premii, inclusiv prestigiosul Premiu „Dr. Karl Böhm” decernat de filarmonica vieneză. A concertat în întreaga lume, în compania unor orchestre celebre precum Mozarteum Orchestra of Salzburg, Moscow Philharmonic Orchestra, Festival Strings of Lucerne, Orchestra of Südwestdeutschen Rundfunk, Niederösterreichischen Tonkünstlern, Philharmonic Orchestra of Ljubljana, Philharmonic Orchestra of St. Petersburg, Rome Symphony, Bratislava Radio Symphony. A realizat numeroase înregistrări radio și a imprimat LP-uri și CD-uri pentru casele de discuri EMI și Gramola. Este membru al celebrului trio cu pian „Jess-Trio-Wien”, formație care a susținut peste 1500 de concerte în importante centre culturale. Din 2004, este profesor de violoncel la Universitatea de Muzică din Viena, iar din 2006, este și director al Departamentului de instrumente cu coarde. Cântă pe un violoncel Gagliano, fabricat în 1766 la Napoli, Italia.
„În afara granițelor, Austria este deseori şi, în mare măsură, asociată cu realizările sale culturale. Nu există nicio îndoială că Austria joacă un rol mult mai important ca naţiune culturală, decât i-ar reveni după criterii politice sau economice. În mod tradiţional, muzicii îi revine un statut aparte. Pe lângă patrimoniul cultural bogat, cunoscut la nivel mondial, Austria se mândreşte însă şi cu un domeniu muzical, tânăr, dinamic, creativ şi inovativ, care nu ar exista fără contactele internaţionale de acest fel. Dezvoltarea culturii, a artei şi a ştiinţei are nevoie de schimburi, dezbateri şi întâlniri.
Prin aniversarea a 111 ani a Filarmonicii „Oltenia”, municipiul Craiova se bucură, de asemenea, de o tradiţie muzicală impresionantă. „Stagiunea Europa” constituie dovada vie a faptului că oraşul Craiova doreşte să se dezvolte în cadrul Europei unite, prin contacte şi întâlniri pentru idei şi impulsuri inovatoare, şi nu doar să beneficieze de gloriile trecutului.
Ca Ambasador al Austriei, sunt deosebit de mândru şi de recunoscător că „Stagiunea Europa” va fi deschisă cu Săptămâna austriacă. Alături de concert va fi prezentată şi expoziţia „Anul 1914 – (Ne)liniştea dinaintea furtunii”.
Urez „Stagiunii Europa” mult succes şi sunt încântat de continuarea frumoasei noastre colaborări”, a declarat Gerhard Reiweger, ambasador al Republicii Austria in Romania.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.