Astronomii au rezolvat un mister vechi de zeci de ani al galaxiei Andromeda
Publicat de Cosmin Meca, 15 noiembrie 2021, 16:10
Cea mai apropiată galaxie, Andromeda (numită de specialiști Messier 31), se află la o distanță de aproximativ 2,5 milioane de ani lumină de Calea Lactee și le dă de mult timp bătăi de cap astronomilor.
În jurul găurii neagre supermasive din centrul acestei galaxii spirală, gravitează aglomerări de stele (numite roiuri în literatura de specialitate), care au o formă foarte neobișnuită ce nu a putut fi explicată timp de decenii.
Oamenii de știință au efectuat simulări și au venit cu o explicație foarte plauzibilă: ciocnirea dintre găurile negre care există în centrul fiecărei galaxii produce un efect similiar cu reculul unei arme, dar la o cu totul altă scară.
Unul dintre conducătorii studiului, Tatsuya Akiba, este astrofizician la University of Colorado Boulder și a precizat următoarele lucruri: „Când galaxiile se unesc, găurile lor negre supermasive vor fuziona și eventual vor deveni o singură gaură neagră. Am vrut să știm: care sunt consecințele acestui fenomen?”
Ciocnirea dintre astfel de obiecte cosmice exotice produce unde gravitaționale, care, deși nu afectează direct stelele, creează un recul ce modifică serios poziția găurii negre noi formate și îi crește viteza de rotație.
Sursă text: descopera.ro