Astronomii vor să construiască un detector de neutrini în Oceanul Pacific
Publicat de Cosmin Meca, 23 ianuarie 2022, 20:09 / actualizat: 24 ianuarie 2022, 14:28
Oamenii de știință încearcă de mult timp să studieze neutrinii, particule exotice care participă doar la procesele intermediate de interacțiunile gravitaționale și slabe, cele din urmă fiind responsabile pentru dezintegrarea radioactivă a atomilor.
Deși aproximativ 60 de miliarde de neutrini trec prin corpul nostru în fiecare secundă, în întreaga noastră viață, corpul va fi lovit efectiv doar de un neutrin.
Apa pură este substanța ideală pentru detectarea neutrinilor. Miliardele de particule se ciocnesc cu moleculele de apă, producând lumină, pentru un interval scurt de timp, care este detectată de fotoreceptoare.
Cei mai fascinanți neutrini sunt cei care au o energie foarte mare, deoarece pot fi produși doar de cele mai violente evenimente din Univers, însă detectare acestei particule exotice este foarte dificilă.
În cadrul proiectului Pacific Ocean Neutrino Experiment (P-ONE), astronomii vor să folosească o porțiune din Oceanul Pacific pentru detectarea neutrinilor, utilizând 1400 de fotodetectoare care se întind de-a lungul mai multor kilometri.
Experimentul este însă dificil, din cauză că apa din ocean conține sare, plancton și tot felul de impuritățim, iar curenții vor mișca fotoreceptoarele, fiind nevoie de monitorizare constantă.
Sursă text: livescience.com